Soros György a szlovák alvilágtól vásárol magának médiarészesedést

Soros György
Vágólapra másolva!
Soros György amerikai milliárdos közép-európai médiaterjeszkedése Szlovákiában folytatódik. Nyilvánosságra került a napokban, hogy a PENTA Investments nevű kétes hírű befektetői csoport részesedését a második legnagyobb szlovák kiadóban, a Petit Press Rt.-ben megvásárolja a spekulánshoz köthető Media Development Investment Fund (MDIF). A tranzakciónak azért van különös jelentősége, mert ez a kiadó adja ki a legolvasottabb szlovák hírportált, a liberális SME-t. Felvidéki magyar sajtókommentátorok szerint Soros célja egy baloldali-liberális pozsonyi kormánykoalíció hatalomra segítése lehet, ehhez pedig szüksége van a SME-re. Természetesen a PENTA sem marad médiaérdekeltség nélkül, a legnagyobb szlovák kiadó, a News and Media Holding továbbra is a csoport tulajdonában áll, ami magyar szempontból azért fontos, mivel ők adják ki az egyetlen felvidéki magyar napilapot, az Új Szót.
Vágólapra másolva!

Minden túlzás nélkül jelentős közép-európai sajtótörténeti esemény, hogy a PENTA Investments kétes hírű befektetői csoport csütörtöki bejelentése szerint

a második legnagyobb szlovák kiadóban, a Petit Press Rt.-ben a 34 százalékos részesedését eladja a Soros-György féle, New York-i székhelyű Media Development Investment Fundnak (MDIF)

közölte a Ma7.sk felvidéki magyar hírportál.

A tranzakciónak azért van különös jelentősége, mert a Petit Press Rt. összesen 35 szlovák sajtóterméket ad ki, köztük az ország legolvasottabb hírportálját, a liberális SME.sk-t.

Soros György Forrás: Origo

A MDIF néhány órával később megerősítette a tranzakcióról szóló sajtóhírt a közösségi oldalán, ugyanígy tett a SME is.

Az Origo már többször beszámolt róla, hogy

az MDIF 18,9 százalékban a kisebbségi tulajdonosa a baloldali Magyar Narancsot működtető Magyarnarancs.hu Lapkiadó Kft.-nek, illetve 28,23 százalékban a Soros-blogot, a 444-t üzemeltető Magyar Jeti Zrt.-nek.

A maga 34 százalékos részesedésével

SOROS BEFOLYÁSA TEHÁT NAGYOBB LESZ A PETIT PRESS-BEN, ÉS AMI A LÉNYEG, ANNAK AZ ÉKKÖVÉBEN, A SME-BEN, MINT A MAGYAR NARANCSBAN, ILLETVE A 444-BEN.

A PENTA nem hozta nyilvánosságra a Sorossal kötött tranzakció feltételeit. Távozásának okaként „a vonzó ajánlattételt" nevezte meg.

Alexej Fulmek, a Petit Press igazgatója örömét fejezte ki, hogy a Soros-féle MDIF lesz az új részvényesük, mert minthogy mondta, „több mint húsz éve követem munkájukat".

Harlan Mandel, az MDIF vezérigazgatója az üzletről a következőket mondta: „A Petit Press társaságba befektetni elképesztő és izgalmas lehetőség. Ez kifejezi az újságmárkáinak erősségébe, és különösen a SME lap stabilitásába vetett hitünket". Korábban amúgy Harlan Mandel volt a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations-OSF) elődszervezete, az Open Society Institute (OSI) jogi ügyekért felelős igazgató-helyettese.

A Petit Press többségi tulajdonosa továbbra is az Első Szlovák Befektetési Társaság (PSIS), ebben a tekintetben nem történt változás.

Szorosabb összefonódás várható a SME és a Soros-blog között?

A M7 arról is írt, hogy a Petit Press kiadó új felügyelőbizottsági tagja lesz Jim Eagan, aki az Oxfordi Egyetemen végzett és a BBC Global News korábbi vezérigazgatója, valamint Marie Nemcová, az MDIF igazgatója.

Marie Nemcová Forrás: V4NA/mdif.org

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt,

a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt. igazgatótanácsában ott ül Marie Nemcová, aki korábban a Nyílt Társadalom Alapítványok prágai programigazgatója volt.

A PENTA amúgy 2014-ben lépett be a Petit Pressbe, amikor 50 százalékos részesedést vásárolt a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschafttól (RBVG).

A PENTA és az RBVG közötti tranzakció óriási sajtóbotránnyal járt, emiatt a SME szerkesztőségének egy része felállt, és Denník N néven egy másik liberális portált hozott létre.

Az új, immár PENTA-érdekeltségű SME főszerkesztője pedig a magyar származású Balog Beáta (vagy ahogy ő írja a nevét a SME-ben, Beata Balogová) lett. Róla azt érdemes megjegyezni, hogy gyakran kritizálja a magyar kormányt. A tranzakció után a SME nem igazán váltott politikai-ideológiai világnézetet, továbbra is alapvetően liberális maradt, kissé talán eltolódva a baloldal felé.

Ami változott, az a gazdasági érdekkör kiszolgálása volt, és ezen van a lényeg.

Robert Ficónak nem tetszik, hogy Sorosé lesz a SME

A tranzakció bejelentése után Robert Fico volt szlovák miniszterelnök, az ellenzéki szociáldemokrata SMER párt vezetője sajtótájékoztatót hívott össze.

Robert Fico, volt szlovák miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Fico ekkor kijelentette, hogy

– írja az MTI a TASR szlovák állami hírügynökségre hivatkozva. A volt kormányfő még arról beszélt, hogy

a Soros-pénzeket a múltban és jelenleg is egyes politikusok támogatására, vagy éppen „likvidálására" használták és használják.

Fico – aki 2019 tavaszán azután kényszerült távozásra a kormányfői székből, hogy Ján Kuciak újságíró meggyilkolása után tüntetések sorozata indult a kormánya ellen – korábbi kijelentéseit megismételve leszögezte:

Mi a PENTA?

A PENTA Investments pénzügyi csoportról dióhéjban azt kell tudni, hogy 1994-ben alapította meg öt olyan személy (Jozef Oravkin, Eduard Maták, Marek Dospiva, Iain Child és Jaroslav Haščák), akik a csehszlovák kommunista elit kiváltságos gyerekeiként a híres moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetben (MGIMO) tanulhattak a 80-as évek végén.

A PENTA tagjai Forrás: Penta/pentainvestments.com

Az MGIMO-n tanultak többségéből később vagy diplomata vagy titkosszolga lett, esetleg a kettőnek a keveréke. Érdemes megemlíteni, hogy a KGB is innen toborozta a leendő „munkatársait".

Mivel azonban a kommunista rezsimek összeomlottak, így az ötök (PENTA) – kihasználva családjuk politikai befolyását – üzletelni kezdtek, első körben a Kínával folytatott kereskedelem egy jelentős szeletére tették rá a kezüket.

Ezt követően részt vettek a privatizációs folyamatban, majd a pénzügyi szektorban terjeszkedtek.

Gazdasági jellegű tevékenységük gyakorta került a közvélemény és a sajtó kereszttüzébe, mivel az általános vélekedés szerint

nem tisztességes eszközökkel gazdagodtak meg, és a politikai szereplők megvásárlása által egyfajta kiváltságos kasztot alkottak/alkotnak a szlovák társadalmon belül, akik a törvények felett állnak.

Jelenleg egyébként a PENTA-csoport a legnagyobb foglalkozató Szlovákiában, több mint 30 ezer alkalmazottjuk van.

Nincs még vége a cikknek, a folytatáshoz lapozzon!