Több mint egymilliárd oltást adtak be világszerte kevesebb mint öt hónap alatt

covid 19 coronavirus vaccine injection jab pandemic Horizontal
A tervek szerint július végéig a teljes brit felnőtt lakosságot beoltanák legalább egy adag vakcinával
Vágólapra másolva!
Több mint egymilliárd adag koronavírus elleni oltást adtak be világszerte a Covid-19 járvány ellen indított tömeges oltási kampányok decemberi kezdete óta, azaz kevesebb mint öt hónap alatt - áll az AFP francia hírügynökség szombat este készített összesítésében.
Vágólapra másolva!

A hivatalos forrásokon alapuló számítás szerint ez idő alatt legalább

1 002 938 540 adag vakcinát fecskendeztek be a világ 207 országában és területén.

Ennek több mint a felét (58 százalék) három országban adták be: az Egyesült Államokban (225,6 millió), Kínában (216,1 millió) és Indiában (138,4 millió).

Lakosságarányosan azonban Izrael jár az élen, tíz izraeli közül majdnem hatan (54,5 százalék) az oltásnak már mind a két adagját megkapták.

Az élbolyban Izrael mögött olyan országok következnek, mint az Egyesült Királyság, ahol a lakosság 49 százaléka kapott már legalább egy adag vakcinát, valamint az Egyesült Arab Emírségek (több mint 51), az Egyesült Államok (42), Chile (41), Bahrein (38) vagy Uruguay (32 százalékkal).

A tervek szerint július végéig a teljes brit felnőtt lakosságot beoltanák legalább egy adag vakcinával. Forrás: AFP/Justin Tallis

Az Európai Unióban 128 millió adagot adtak be, és ezzel a lakosság 21 százalékát érték el.

A 27-ek bajnokai - Málta (47) és Magyarország (37 százalék) mögött az EU legnépesebb országai az európai átlag felé tendálnak: Franciaország (20,5), Németország (22,6), Olaszország (19,9) és Spanyolország (22,3 százalékkal).

Míg az első 500 millió vakcinát a negyedik hónap végére, március 25-re sikerült beadni,

az eredmény megduplázásához már kevesebb, mint egy hónap kellett.


A legtöbb szegény ország csak mostanában tudta megkezdeni az oltakozást - főként a Covax-mechanizmusnak (WHO, Gavi szövetség és Cepi koalíció) révén -, így az immunizáció továbbra is főleg azoknak, a Világbank által "magas jövedelműként" meghatározott országoknak a kiváltsága. Miközben az emberiség alig 16 százaléka él ezekben az országokban, ide koncentrálódott a világon beadott dózisok 47 százaléka.

Az "alacsony jövedelmű" országokra a beadott oltások mindössze 0,2 százaléka jutott.
Tizenkét ország még egyáltalán nem oltott: hét afrikai (Tanzánia, Madagaszkár, Burkina Faso, Csád, Burundi, Közép-afrikai Köztársaság, Eritrea), három óceániai (Vanuatu, Szamoa, Kiribati), egy ázsiai (Észak-Korea) és egy karibi (Haiti).

Az AstraZeneca/Oxford által kifejlesztett vakcina a körülötte kialakult viták ellenére a világon a legszélesebb körben elterjedt,

mivel az oltó országok és területek háromnegyedében (207-ből legalább 156-ban, azaz 75 százalékukban) alkalmazzák.

Ezzel megelőzi a Pfizer/BioNTech oltóanyagát (amelyet legalább 91 országban használnak, 44 százalék), valamint a Modernát (legalább 46 ország, 22 azázalék), a Sinopharmot (legalább 41 ország, 20 százalék), a Szputnik V-t (legalább 32 ország, 15 százalék) és a Sinovacot is (legalább 21 ország, 10 százalék).