Cipruson drámaian rossz a járványhelyzet, emiatt két hetes karantént vezetnek be

Vágólapra másolva!
Cipruson szigorú karantént rendeltek el a koronavírussal fertőzöttek számának hirtelen emelkedése miatt, továbbá kiterjesztik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, hogy elejét vegyék a járvány további terjedésének - jelentette be Konsztantinosz Joannu ciprusi egészségügyi miniszter pénteken. A szigetországban az új fertőzöttek száma exponenciálisan nő, ezen a héten 41 százalékkal több új esetet regisztráltak mind az előző héten. Közben az oltási folyamat sem halad, az egyébként alacsony uniós átlagot sem sikerült elérniük. 
Vágólapra másolva!

Konsztantinosz Joannu miniszter bejelentése értelmében

A hatóságok kivételt fognak tenni május elsején, a görög ortodox húsvéti istentiszteletek alkalmával. Ugyanakkor hívők csak korlátozott számban lehetnek jelen a templomokban.

Április 26-tól zárva lesznek a fodrászok, az edzőtermek, a színházak, a kávézók, valamint a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek is.

A karantén egyelőre két hétig lesz érvényben a földközi-tengeri szigeten, miután az elmúlt hónapban növekvő esetszám újbóli tehertételt jelentett a helyi egészségügyi ellátórendszerre. A hatóságok szerint

a fertőzöttek számának megemelkedése mögött a koronavírus korábbinál jóval fertőzőbb brit variánsa áll.

A mutációt először 2020 decemberében mutatták ki a Ciprusra beutazó emberek szervezetében.

- mondta Joannu egészségügyi miniszter. Hozzátette, hogy

az éjszakai kijárási tilalom a jövőben a mostani 23 óra helyett 21 órakor fog kezdődni és reggel ötig tart.

"A járvány különösen nehéz szakaszába érkeztünk" – hangsúlyozta Joannu.

A statisztikai adatok drámaiak

Ciprus szigetén az új fertőzöttek száma exponenciálisan nő,

ezen a héten 41 százalékkal több új esetet regisztráltak mint az előző héten.

Forrás: worldometers.info


Összehasonlításképpen: ugyanebben az időszakban Magyarországon 38 százalékos csökkenést mutatnak a statisztikák.

Forrás: worldometers.info

A koronavírus-járvány kitörése óta április 20-án regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet, 941 főt, ami a sziget 900 ezer lakosához képest nagyon nagy szám.

Forrás: worldometers.info

Cipruson a járvány kitörése óta több mint 61 ezer fertőzöttet azonosítottak.

Rendkívül lassú az oltási folyamat

Ugyan Konsztantinosz Joannu ciprusi egészségügyi miniszter pénteken azt mondta, hogy „a hatóságok fokozzák a lakossági immunizálás ütemét, a tervek szerint a lakosok 60 százalékát beoltanák június végéig",

figyelembe véve azt, hogy a legfrissebb, április 21-én közölt adatok alapján a népesség mindössze 18,9 százalékát oltották be legalább az első vakcinával, ez nem tűnik kivitelezhetőnek.

A szigetország még az egyébként alacsony, 20,04 százalékos uniós átlagot sem érte el a beoltottság területén. Aznap a magyar átoltottsági 35,4 százalékos volt, ez jelenleg 37,02 százalékos.

Forrás: ourworldindata.org

Ciprus leginkább azért maradt le a beoltottak tekintetében, mert

kizárólag nyugati vakcinákkal oltanak, tehát az amerikai-német Pfizer/Biontech-vakcinával, az amerikai Modernával és a lakosság körében kicsit sem népszerű brit-svéd AstraZenecával.

Nem világos, hogy miért nem vettek például orosz Szputnyik V-vakcinát, noha a Nicosia-Moszkva közötti kétoldalú kapcsolatok hagyományosan kiválóak, főleg a gazdagsági-turisztikai együttműködés területén. Ciprus egyik fő bevételi forrása – a külföldi oligarchák ott rejtegetett vagyona mellett – a turizmus, amennyiben a nicosiai kormány újra akarja indítani a gazdaságot, akkor radikálisan fel kell pörgesse azt oltási folyamatot, ez kizárólag nyugati vakcinákkal pedig nem fog menni.