Megtalálták az eltűnt indonéz tengeralattjárót a Bali-tenger mélyén, legalább három darabra törve - közölte a hadsereg és a hadsereg több vezetője vasárnap.

Előzőleg, vasárnap reggel az indonéz elnök bejelentette, hogy befejezettnek nyilvánítják az indonéz hadsereg Bali szigetétől északra eltűnt tengeralattjárójának keresését. Az államfő egyszersmind részvétét fejezte ki a fedélzeten tartózkodó 53 ember hozzátartozóinak. 

Az indonéz haditengerészet egyik hajója tér vissza a négy napja eltűnt KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjáró kereséséről Banyuwangi kikötőjébe 2021. április 25-én. Joko Widodo indonéz elnök bejelentette, hogy befejezettnek nyilvánítják az indonéz hadsereg Bali szigetétől északra eltűnt tengeralattjárójának keresésétForrás: MTI/AP/Achmad Ibrahim

A katonaság és a haditengerészet megváltoztatta a KRI Nanggala 402 tengeralattjáró státusát - mondta újságíróknak Joko Widodo elnök. A 44 éves hadi eszközt "a kapcsolat megszakadt" címen tartották nyilván, amióta szerdán eltűnt. Ezt változtatták most az "elsüllyedt" kategóriára. Mi indonézek mindannyian mély szomorúságunkat fejezzük ki emiatt a tragédia miatt, elsősorban a legénység családtagjainak  - tette hozzá az államfő.

Az indonéz haditengerészet által 2021. április 21-én közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a haditengerészet KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjárójáról. Hadi Tjahjanto indonéz vezérkari főnök 2021. április 21-én bejelentette, hogy eltűnt az indonéz hadsereg egyik tengeralattjárója, fedélzetén 53 fővel. Indonézia a kutatáshoz Ausztrália és Szingapúr segítségét is kérte. A német gyártmányú tengeralattjáró éppen torpedógyakorlatot folytatott Bali szigetétől északraForrás: MTI/EPA/Indonéz haditengerészet/-

A mentők vasárnap több új tárgyat találtak, közöttük egy mentőmellényt, amelyek feltételezhetően a 44 éves KRI Nanggala-402-hez tartoztak. 
A bizonyíték alapján megállapítható, hogy a KRI-Nanggala elsüllyedt, és a legénység életét vesztette  - mondta Hadi Tjahjanto marsall újságíróknak.

Hadi Tjahjanto indonéz vezérkari főnök (k) sajtótájékoztatón mutatja be az indonéz haditengerészet három napja eltűnt KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjáróról származó tárgyakat a Ngurah Rai reptéren 2021. április 24-én. A tengeralattjáró Bali partjainál tűnt el 53 emberrel a fedélzetén, miközben torpedógyakorlatot folytatottForrás: MTI/EPA/Made Nagi

Yudo Margono, a haditengerészet főparancsnoka közölte, hogy a balesetért nem lehet a legénységet okolni. 
A KRI Nanggala három részre szakadt, a hajótesten pedig több repedést találtak  - mondta az indonéz haditengerészet főparancsnoka.

Videofelvétel az indonéz hadsereg Bali szigetétől északra négy napja eltűnt tengeralattjáró roncsáról a Ngurah Rai reptéren tartott sajtótájékoztatón 2021. április 25-én. A hatóságok bejelentették, hogy befejezettnek nyilvánítják az indonéz hadsereg négy napja eltűnt tengeralattjárójának keresésétForrás: MTI/EPA/Made Nagi

Szombaton a kutatócsoportok a merüléshez közel megtaláltak a tengeralattjáróról származó néhány tárgyat, többek között imamatracdarabokat és a periszkóp zsírozásához használt kenőanyag tubusát.
Előzőleg érzékelők 850 méteres mélységben lokalizálták a tengeralattjárót, amelynek maximális merülési mélysége 500 méter. 

Szakértők szerint a tengeralattjáró darabokra törhetett. 

A tengeralattjáró utáni kutatás több mint egy tucatnyi helikopterrel és hajóval folyt, amerikai, ausztrál, szingapúri, malajziai és indiai segítséggel.

Az indonéz haditengerészet Oswad Siahaan hajója részt vesz az eltűnt KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjáró keresésében Banyuwanginál 2021. április 24-énForrás: MTI/AP/Achmad Ibrahim

Az 1977-es, német gyártmányú KRI Nanggala 402 tengeralattjáró 1981 óta tartozott a délkelet-ázsiai szigetország flottájához. A tengeralattjárón 2010 és 2012 között teljes körű felújítást végeztek egy dél-koreai hajógyárban.