Az indonéz elnök bejelentette vasárnap, hogy befejezettnek nyilvánítják az indonéz hadsereg Bali szigetétől északra eltűnt tengeralattjárójának keresését. Egyszersmind részvétét fejezte ki a fedélzeten tartózkodó 53 ember hozzátartozóinak.

A katonaság és a haditengerészet megváltoztatta a KRI Nanggala 402 tengeralattjáró státusát  - mondta újságíróknak Joko Widodo elnök. A 44 éves hadi eszközt a kapcsolat megszakadt címen tartották nyilván, amióta szerdán eltűnt. 

Ezt változtatták most az elsüllyedt kategóriára. 

Az indonéz haditengerészet által 2021. április 21-én közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a haditengerészet KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjárójáról. Hadi Tjahjanto indonéz vezérkari főnök 2021. április 21-én bejelentette, hogy eltűnt az indonéz hadsereg egyik tengeralattjárója, fedélzetén 53 fővel. Indonézia a kutatáshoz Ausztrália és Szingapúr segítségét is kérte. A német gyártmányú tengeralattjáró éppen torpedógyakorlatot folytatott Bali szigetétől északraForrás: MTI/EPA/Indonéz haditengerészet/-

Mi indonézek mindannyian mély szomorúságunkat fejezzük ki emiatt a tragédia miatt, elsősorban a legénység családtagjainak  - tette hozzá az államfő. 
Szombaton a kutatócsoportok a merüléshez közel megtaláltak a tengeralattjáróról származó néhány tárgyat, többek között imamatracdarabokat és a periszkóp zsírozásához használt kenőanyag tubusát. Előzőleg érzékelők 850 méteres mélységben lokalizálták a tengeralattjárót, amelynek maximális merülési mélysége 500 méter. 

Szakértők szerint a tengeralattjáró darabokra törhetett. 

Hadi Tjahjanto indonéz vezérkari főnök (k) sajtótájékoztatón mutatja be az indonéz haditengerészet három napja eltűnt KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjáróról származó tárgyakat a Ngurah Rai reptéren 2021. április 24-én. A tengeralattjáró Bali partjainál tűnt el 53 emberrel a fedélzetén, miközben torpedógyakorlatot folytatottForrás: MTI/EPA/Made Nagi

A tengeralattjáró utáni kutatás több mint egy tucatnyi helikopterrel és hajóval folyt, amerikai, ausztrál, szingapúri, malajziai és indiai segítséggel. Az 1977-es, német gyártmányú KRI Nanggala 402 tengeralattjáró 1981 óta tartozott a délkelet-ázsiai szigetország flottájához. A tengeralattjárón 2010 és 2012 között teljes körű felújítást végeztek egy dél-koreai hajógyárban.