Joe Biden még a magyar vállalkozásokat is meg akarja adóztatni

BIDEN, Joe Washington, 2021. április 21.
Joe Biden amerikai elnök a koronavírus elleni oltási kampányról beszél a washingtoni Fehér Házban 2021. április 21-én. Az Egyesült Államokban várhatóan ezen a héten beadják a 200 milliomodik koronavírus elleni oltá
Washington, 2021. április 21. Joe Biden amerikai elnök a koronavírus elleni oltási kampányról beszél a washingtoni Fehér Házban 2021. április 21-én. Az Egyesült Államokban várhatóan ezen a héten beadják a 200 milliomodik koronavírus elleni oltást Biden hivatalba lépésétől számítva. A tervek szerint adókedvezményeket kaphatnak azok a kis- és közepes vállalkozások, amelyek fizetett szabadnapot biztosítanak dolgozóiknak az oltásuk napján, valamint a vakcina esetleges mellékhatásainak kipihenésére. MTI/AP/Evan Vucci
Vágólapra másolva!
Egységes társasági minimumadót akar bevezetni Joe Biden amerikai elnök, ennek kidolgozása már zajlik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD). Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta, Magyarország semmilyen olyan megoldáshoz nem járul hozzá, amely megnehezíti a hazai vállalkozások életét vagy csorbítja a magyar állam pénzügyi szuverenitását.
Vágólapra másolva!

A globális társasági minimumadóról szólva Izer Norbert felidézte: az alapgondolat eredetileg az volt, hogy az államok egységes szabályok mentén adóztathassák meg a digitális óriásvállalatokat. A folyamat utóbb más irányt vett, és most már a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) célkitűzése, hogy egységes minimumadószintet határozzon meg a társasági adózásban. A részletek kidolgozása régebb óta zajlik az OECD-ben.

Mint a lap rámutat, Magyarországon jelenleg kilenc százalék a társasági adó, ezzel

hazánk szedi a legalacsonyabb közterhet ilyen címen az Európai Unióban.

Ehhez képest Joe Biden nemrég hivatalba lépett amerikai elnök a napokban 21 százalékos globális adót szorgalmazott.

Joe Biden amerikai elnök nálunk is adót emelne Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Izer Norbert kiemelte: az unió megfelelő szervezetei döntenek arról, hogy milyen szabályok élnek az EU területén.

Magyarország semmilyen olyan megoldáshoz nem járul hozzá, amely megnehezíti a hazai vállalkozások életét vagy csorbítja a magyar állam pénzügyi szuverenitását.


"Ha az OECD törekvései nyomán döntés születne - csak a példa kedvéért - 12 százalékos minimumadóról, akkor nyeresége után egy Magyarországon működő német cég kilenc százalékot befizetne a magyar költségvetésnek, három százalékot pedig a német anyavállalat utalna át a német kincstárnak. Ilyen helyzetben az lenne a logikus lépés, hogy minden állam 12 százalék adót szed be a vállalkozásoktól, vagyis minden állam magánál tartaná azt a pénzt, amit a cégeknek egyébként is be kell fizetniük" - magyarázta Izer Norbert.

Az ötlet - fűzte hozzá - azt a célt szolgálja, hogy megszűnjön a magas adókkal működő országok szempontjából nyilvánvalóan kedvezőtlen adóverseny. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az olyan országok, amelyek évek kemény munkájával és a gazdaságfehéredés terén elért eredményeknek köszönhetően

alacsony adókat vezettek be, elveszítik előnyüket azokkal az országokkal szemben, amelyek nem az adócsökkentés útját járják.

Az elképzelés innen nézve igazságtalan, és megpróbálja visszavetni a fejlődésben az olyan államokat, mint például Magyarország - összegzett az államtitkár.

A magyar kormány álláspontja ez ügyben az, hogy minden állam a lehető legszélesebb mozgásteret kapjon, a pénzügyi szuverenitás továbbra is ki kell, hogy terjedjen az adórendszer alapvető elemeinek meghatározására - hangsúlyozta Izer Norbert, aki szerint a terv megvalósítása mindenképpen időigényes, és bizonyosan komoly érdekérvényesítési küzdelem várható.