Bécsben május 3-án újra kinyitnak az üzletek és a szolgáltatók

New quarantine implementations against Covid-19 in Austria 2021,Austria,Health,quarantine,Vienna Horizontal
VIENNA, AUSTRIA - APRIL 01: A view from a street in capital Vienna, Austria on April 01, 2021. Strict quarantine regulations, which will be valid until April 11, have been implemented for the 4th time due to the increase in novel coronavirus (Covid-19) cases in Vienna, Lower Austria and Burgenland states of Austria. Workplaces, shops and personal care centers were closed in Vienna once again due to the high number of daily cases. Askin Kiyagan / Anadolu Agency (Photo by Askin Kiyagan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Bécsben május 3-án feloldják az egy hónapig tartó - a koronavírus-járvány megfékezését célzó - teljes zárlatot, és újra kinyithatnak az üzletek és a szolgáltatók.
Vágólapra másolva!

Michael Ludwig, Bécs polgármestere hangsúlyozta, hogy

a teljes zárlat hatásosnak bizonyult, hiszen javultak a járványügyi mutatók.

Mind a napi új fertőzések, mind a kórházban, illetve intenzív osztályokon ápolt koronavírusos betegek száma csökkenő tendenciát mutat. Megköszönte az orvosok és ápolók elmúlt hetekben folytatott fáradhatatlan munkáját, de óva intett attól, hogy túlértékeljék a jelenlegi helyzetet, hiszen a járvány még nem múlt el.

A bejelentés értelmében hétfőn újra kinyitnak az üzletek, a szolgáltatók, a múzeumok és az állatkert is. Mindenütt kötelező lesz az FFP2-es maszkok viselése, továbbá a fodrászatokban, kozmetikákban, masszázsszalonokban a szolgáltatás igénybevételének feltétele a negatív koronavírusteszt felmutatása lesz.

Sétálók Bécsben 2021. április 1-jén Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Askin Kiyagan

Az éttermek, valamint a mozik, színházak és sportlétesítmények május 19-éig még biztosan zárva maradnak. Ludwig az óvatos és hosszú távon fenntartható nyitás híve, éppen ezért visszafogottan nyilatkozott a kormány által május közepére bejelentett széleskörű lazító intézkedésekről.

Jelenleg a polgármester még arra hajlik, hogy a fővárosban csak az éttermek teraszait és kerthelységeit nyitják meg majd május 19-én, de azt ígérte, hogy folyamatosan figyelik a járványügyi mutatókat - azon belül is elsősorban az intenzív kapacitás leterheltségét -, jövő héten újra tanácskozik a szakértőkkel, és amennyiben a helyzet megengedi, Bécs is az országosan bejelentett nyitást választja majd.

Nem zárta ki azonban, hogy romló adatok esetén szigorítások is lehetnek.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1625 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 612 170 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 1897, az intenzív kezelésre szorulók 520-an vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon 28-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 126-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 577 977.