Leállítanák a Soros György által finanszírozott álcivilek a migránsok visszaküldését

migráció, migráns, Líbia, Ocean Viking - Rescue Mediterranean sea Mediterranee ONG SAR bateau bateau de sauvetage first aid humanitaire humanitary maritime mer mer Mediterranee migrant
Rescued people onboard SOS Mediterranee rhib Around hundred migrants onboard a rubber boat have been rescued at sea by SOS Mediterranee teams as they performed the second rescue of the eleventh rotation of the Ocean Viking, inside the Libyan SAR (Search And Rescue) zone. Search and rescue boat Ocean Viking, chartered by the NGO SOS Mediterranee. Mediterranean Sea - March 20, 2021. Photography by Jeremie Lusseau Des rescapes a bord d un bateau semi rigide de SOS Mediterranee. Une centaine de migrants a bord d un bateau pneumatique ont ete secourus en mer par les equipes de SOS Mediterranee lors du deuxieme sauvetage de la onzieme rotation de l Ocean Viking, dans la zone SAR (Search And Rescue) libyenne. Bateau de recherche et de sauvetage Ocean Viking, affrete par l ONG SOS Mediterranee. Mer Mediterranee - 20 mars 2021. Photographie de Jeremie Lusseau (Photo by Jérémie Lusseau / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
A Földközi-tengeren működő álcivil szervezetek nyílt levélben arra kérik az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNCHR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezetet (IOM), hogy állítsák le a migránsok visszaszállítását Líbiába. Közben ismét vita alakult ki a líbiai parti őrség és a többségében Soros György által finanszírozott álcivil szervezetek között, de az olasz kormánykoalícióban is újabb feszültséget keltett a bevándorlás kérdése.
Vágólapra másolva!

Az álcivil szervezetek azután helyeztek nyomást az ENSZ intézményeire, hogy múlt hét szerdán egy migránsokkal túlterhelt embercsempész-hálózat hajója felborult a Földközi-tengeren. Az álcivil szervezetek becslései szerint

növekedni fog a Líbiából Olaszországba indulók száma,

és szerintük „az európai határrendszer továbbra is gyilkolni fog, ha nem nyitják meg a kikötőket. Az állami szereplők és a Frontex csak a határokat akarják megvédeni, és nem az embereket."

Az Alarm Phone nevű szervezet szerint az európai határvédelmi rendszereket egyszerűen „meg kell szüntetni, és helyettük létre kell hozni egy polgári mentési koordinációs központot, amelynek célja a migránsok biztonságos Európába szállítása".

Ez azt jelentené, hogy a nem kormányzati szervezetek uniós támogatással felállítanának egy koordinációs központot, amin keresztül a hajóikkal szabadon hozhatnának illegális bevándorlókat a kontinensre.

Az Alarm Phone korábban nemcsak az európai, hanem a líbiai határőrséget is támadta, mivel szerintük „130 embert az európai és a líbiai hatóságok hagytak megfulladni". A vádakra Massoud Abdelsamad parancsnok, a Tripoli Haditengerészet szóvivője reagált, és

„Megkaptuk a vészhívást, és az al-khoms-i egységet közvetlenül a Máltától és Olaszországtól kapott koordinátákhoz küldtük", magyarázta a vezető tiszt. A hat méter magas hullámok ellenére a líbiaiaknak sikerült megtalálniuk a két gumicsónak egyikét, ezzel megmentve 106 migránst.

A francia Sos Mediterranee nevű, Soros György által finanszírozott álcivil szervezet, amely az Ocean Viking hajójával megtalálta az elsüllyedt gumicsónak maradványait, #BastaMortiInMare hashtaggel elindított egy kampányt, amiben a líbiai és az európai határvédelmi szervezeteket teszik felelőssé a halálesetek miatt.

A baleset után az ENSZ alszervezetei is támogatni kezdték az álcivilek kezdeményezéseit.

Az UNHCR és az IOM a földközi-tengeri mentési műveletek sűrítését szorgalmazza, illetve támogatja a migránsok nem biztonságos kikötőkbe történő visszaszállításának megállítását, és egy leszállási mechanizmus létrehozását.

A líbiai parti őrség elleni hangulatkeltés után az il Giornale közzétett egy hangfelvételt, amely bemutatja, előfordul, hogy maguk a nem kormányzati szervezetek riasztják a líbiai határőrséget a migránsok érdekében.

Líbiából Olaszország felé tartó illegális migránsokat egy csónakon szállítják át a Sos Mediterranee Ocean Viking nevű hajójára, 2021. március 20-án Forrás: Hans Lucas via AFP/Jérémie Lusseau / Hans Lucas/Jeremie Lusseau

Március 27-én a szintén Soros által pénzelt Sea-Watch nevű szervezet Seabird repülőgépe azonosított néhány felfújható csónakot, amelyek elhagyták Líbiát. A hangfelvételből kiderül, hogy a repülő pilótája minden állomás felé vészjelzéseket küldött, ami szerint 50 ember azonnali segítségre szorul. A felvétel végén a líbiai parti őrség járőrhajója válaszol, és kéri a koordináták megismétlését. A Sea-Watch a többi álcivil csoporthoz hasonlóan vitatja a líbiai parti őrség embermentő aktivitását, de ebben az esetben a repülő pilótája a parti őrség segítségét kérte, és átadta az illegális bevándorlókat a parti őrségnek annak ellenére, hogy a nem kormányzati szervezetek álláspontja szerint nem szabad visszavinni Líbiába az illegális migránsokat, mert ott „fogolytáborokba" zárják őket.

A bevándorlás témája feszültséget keltett az olasz kormánykoalíció pártjai között is, miután a baloldali, bevándorláspárti Demokrata Párt vezetője, Enrico Letta volt miniszterelnök interjút adott a Raitre Mezz'ora műsorban.

A műsorban Letta beszélt a bevándorlással kapcsolatban a nem alkuképes értékekről, és többször is megjegyzést tett Matteo Salvini és a jobboldali pártok álláspontjára, akik az álcivil szervezeteket teszik felelőssé a növekvő halálozásokért.

Salvini szerint valójában az elmúlt napok során bekövetkezett 130 haláleset „azoknak a jóakaróknak a lelkiismeretén szárad, akik meghívják a bevándorlókat erre a veszélyes útra".

A volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes erről közösségi oldalán írt.

Erre reagálva Enrico Letta ismét Salvinit támadva úgy válaszolt, hogy „vannak olyan kérdések, amelyek nem tárgyalhatók. (...) Az embereket meg kell menteni, függetlenül attól, hogy migránsok-e vagy sem", jelentette ki a baloldali párt vezetője, majd hozzátette, hogy támogatja a nem kormányzati szervezeteket.

Letta álláspontja reakciókat váltott ki a többi jobboldali párt képviselőiből is.

– jelentette ki a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök pártja, a Forza Italia szenátora, Maurizio Gasparri.