Ugyanabból a tunéziai városból származik a nizzai terrorista és a rendőrnőt halálra késelő migráns

TOPSHOTS Horizontal
An undated handout family picture obtained on April 24, 2021, shows Tunisian national Jamel Gorchene taking a slefie by a waterway in France. - A Tunisian man who stabbed to death a police employee in France in a suspected Islamist attack was depressed and not devout, said relatives, expressing shock and disbelief as they identified him as Jamel Gorchene, 36, from the northeastern Tunisian town of Msaken. (Photo by - / FAMILY HANDOUT / AFP) / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FAMILY HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Vágólapra másolva!
Ugyanaz a tunéziai település a szülővárosa annak a migráns férfinak, aki pénteken a Párizshoz közeli Rambouillet nevű városban halálra késelt egy rendőrnőt, és annak a terroristának, aki 2016 nyarán Nizzában egy teherautóval a tömegbe hajtott és meggyilkolt 86 embert – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség francia hatósági információkra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A nyomozás előrehaladtával egyre több új információ kerül napvilágra a pénteki merénylettel kapcsolatban, melyben egy 49 éves, kétgyermekes francia rendőrnő meghalt, miután a 36 éves tunéziai állampolgárságú migráns, Jamel Gorchene a rendőrség épületének előterében egy késsel torkon szúrta.

A merénylőt az áldozat egyik kollégája a helyszínen két lövéssel agyonlőtte.

Jamel Gorchene Forrás: AFP/-

A migráns 2009-ben érkezett Franciaországba, tíz évvel később, 2019-ben pedig munkavállalási engedélyt kapott és hivatalosan munkába állt, ezt követően pedig 2020 decemberében ideiglenes letelepedési engedélyt is kapott.

A férfi egyik kamaszkori jó barátja, a szintén tunéziai állampolgárságú Rached az Rtl-nek elmondta, hogy

A támadás óta öt személyt őrizetbe vettek a hatóságok, köztük a támadó unokatestvérét is, aki a Le Parisien információi alapján úgynevezett

S kartonnal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a francia hatóságok állambiztonsági szempontból különösen veszélyes személyként tartják nyilván.

A Le Parisien cikkéből az is kiderül, hogy a férfi nem sokkal azelőtt radikalizálódott, hogy megkapta a letelepedési engedélyt Franciaországban. A rendőrségi kihallgatás során a férfi apja arról számolt be, hogy fiánál 2021 elején személyiségzavar lépett fel, ami miatt pszichiátriai kezelésre szorult, február 19-én és 23-án is járt Rambouillet kórházának a pszichiátriai osztályán, de az orvosok nem tartották szükségesnek a kórházi kezelést.

Jamel Gorchene apja szerint fia állapota nem javult, sőt, egyre visszahúzódóbbnak tűnt és a vallás felé fordult.

Apja azonban, ahelyett, hogy jelentette volna a rendőrségnek, hogy fiánál a radikalizálódásra utaló jeleket vélt felfedezni, inkább úgy döntött, hogy megvédi, ezért elküldte Tunéziába, a szülővárosába.

Rokonai elmondása alapján tunéziai tartózkodása alatt azt mondta nekik, hogy haza akar költözni a szülővárosába, de végül március 13-án mégis visszatért Franciaországba.

Azóta a férfi szülővárosával, M'saken-nel kapcsolatban újabb érdekes információ derült ki, mégpedig az, hogy ugyaninnen származott Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, az a migráns terrorista, aki 2016. július 14-én

egy teherautóval a tömegbe hajtott Nizzában a tengerparti Angol sétányon, és megölt 86 embert.

Takarítanak a helyszínelők után a nizzai terrortámadás helyszínén, 2016 júliusában Forrás: MTI/EPA/Alberto Estevez

Azt egyelőre nem tudni, hogy a két migráns ismerte-e egymást,

de a két eset között mindenképp feltűnő a hasonlóság, ugyanis mindketten évekig éltek abban a francia városban, ahol később elkövették a terrortámadást – írja a Sudouest.fr.

A támadásra az összes vezető francia politikus reagált, Jean Castex miniszterelnök elmondása alapján

A jobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen is megszólalt a történtekkel kapcsolatban, a politikus asszony úgy véli, hogy

szerinte túlságosan enyhén kezeli a dolgokat az igazságügyi miniszter, Éric Dupond-Moretti, aki egyébként saját bevallása szerint

a fogvatartottak miniszterének tartja magát.

Le Pen véleménye alapján azonban szigorításokra lenne szüksége Franciaországnak.