Ugyanaz a tunéziai település a szülővárosa annak a migráns férfinak, aki pénteken a Párizshoz közeli Rambouillet nevű városban halálra késelt egy rendőrnőt, és annak a terroristának, aki 2016 nyarán Nizzában egy teherautóval a tömegbe hajtott és meggyilkolt 86 embert – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség francia hatósági információkra hivatkozva.

A nyomozás előrehaladtával egyre több új információ kerül napvilágra a pénteki merénylettel kapcsolatban, melyben egy 49 éves, kétgyermekes francia rendőrnő meghalt, miután a 36 éves tunéziai állampolgárságú migráns, Jamel Gorchene a rendőrség épületének előterében egy késsel torkon szúrta. A merénylőt az áldozat egyik kollégája a helyszínen két lövéssel agyonlőtte. 

Jamel GorcheneForrás: AFP/-

A migráns 2009-ben érkezett Franciaországba, tíz évvel később, 2019-ben pedig munkavállalási engedélyt kapott és hivatalosan munkába állt, ezt követően pedig 2020 decemberében ideiglenes letelepedési engedélyt is kapott.

A férfi egyik kamaszkori jó barátja, a szintén tunéziai állampolgárságú Rached az Rtl-nek elmondta, hogy 

március elején találkozott a férfival Tunéziában, és azt vette észre, hogy teljesen megváltozott, nagyon zaklatottnak tűnt. 

A támadás óta öt személyt őrizetbe vettek a hatóságok, köztük a támadó unokatestvérét is, aki a Le Parisien információi alapján úgynevezett S kartonnal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a francia hatóságok állambiztonsági szempontból különösen veszélyes személyként tartják nyilván. A Le Parisien cikkéből az is kiderül, hogy a férfi nem sokkal azelőtt radikalizálódott, hogy megkapta a letelepedési engedélyt Franciaországban. A rendőrségi kihallgatás során a férfi apja arról számolt be, hogy fiánál 2021 elején személyiségzavar lépett fel, ami miatt pszichiátriai kezelésre szorult, február 19-én és 23-án is járt Rambouillet kórházának a pszichiátriai osztályán, de az orvosok nem tartották szükségesnek a kórházi kezelést.

Jamel Gorchene apja szerint fia állapota nem javult, sőt, egyre visszahúzódóbbnak tűnt és a vallás felé fordult. Apja azonban, ahelyett, hogy jelentette volna a rendőrségnek, hogy fiánál a radikalizálódásra utaló jeleket vélt felfedezni, inkább úgy döntött, hogy megvédi, ezért elküldte Tunéziába, a szülővárosába. Rokonai elmondása alapján tunéziai tartózkodása alatt azt mondta nekik, hogy haza akar költözni a szülővárosába, de végül március 13-án mégis visszatért Franciaországba.

Azóta a férfi szülővárosával, M'saken-nel kapcsolatban újabb érdekes információ derült ki, mégpedig az, hogy ugyaninnen származott Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, az a migráns terrorista, aki 2016. július 14-én egy teherautóval a tömegbe hajtott Nizzában a tengerparti Angol sétányon, és megölt 86 embert.

Takarítanak a helyszínelők után a nizzai terrortámadás helyszínén, 2016 júliusábanForrás: MTI/EPA/Alberto Estevez

Azt egyelőre nem tudni, hogy a két migráns ismerte-e egymást,  de a két eset között mindenképp feltűnő a hasonlóság, ugyanis mindketten évekig éltek abban a francia városban, ahol később elkövették a terrortámadást  – írja a Sudouest.fr.

A támadásra az összes vezető francia politikus reagált, Jean Castex miniszterelnök elmondása alapján minden eddiginél nagyobb elszántsággal küzdenek a terrorizmus minden formája ellen.

A jobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen is megszólalt a történtekkel kapcsolatban, a politikus asszony úgy véli, hogy soha ennyi bűncselekmény és támadás nem sújtotta még az országot, szerinte túlságosan enyhén kezeli a dolgokat az igazságügyi miniszter, Éric Dupond-Moretti, aki egyébként saját bevallása szerint a fogvatartottak miniszterének tartja magát.  Le Pen véleménye alapján azonban szigorításokra lenne szüksége Franciaországnak.