Megint megugrott a fertőzöttek száma Ukrajnában

Ukrajna, koronavírus
People wearing face masks walk in the center of Kyiv, Ukraine on 08 March 2021. The number of new cases of Covid-19 disease has increased, the authorities announced that the third wave of the spread of Covid-19 coronavirus began in Ukraine. Ukrainian capital Kyiv move from "yellow" to "orange" zone from March 8 since the hospitalization rate in the capital city was 60.2 per 100,000 people as of March 6, while the norm is 60, as local media reported. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrajnában csütörtökre megint gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint 11 600, a megelőző napinál mintegy kétezerrel több új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma is ismét megközelítette a négyszázat.
Vágólapra másolva!

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 11 627-tel 2 059 465-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 387-tel 43 778-ra. Eddig 1 635 333-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 18 500-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint hétezerrel, 380 354-re.

Maszkot viselő járókelők Kijevben Forrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve

Kórházba most kevesebb, 3096 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 3623 volt.

A legtöbb új beteget, 1203-at ezúttal a kelet-ukrajnai Harkiv megyében jegyezték fel.

Kárpátalja már a sárga kategóriában van

Az egészségügyi tárca csütörtökön arról tájékoztatatott, hogy előző nap sikerült gyorsítani az oltási kampányon, több mint 70 ezer embert oltottak be. Velük együtt a kampány február 24-i kezdete óta eddig 629 182-en kapták meg valamely vakcina első, tízen a második dózisát is.

A tárca ismét frissítette a régiók járvány szerinti besorolását. A főváros,

Kijev és kilenc megye maradt egyelőre a leginkább fertőzött, "vörös" kategóriában,

a legenyhébb, "sárgában" már hét megye van - köztük Kárpátalja -, nyolc pedig "narancs" besorolású.

Oleh Nemcsinov kabinetminiszter közölte, hogy a kormány válságstábjának döntése értelmében Kijev május 1-jétől átkerül a "vörösből" a "sárga" besorolásba. Ez azt jelenti, hogy ismét kinyithatnak az éttermek, a szórakozóhelyek és az élelmiszerpiacok, május 5-től pedig az iskolák és az óvodák is. A közösségi közlekedést pedig - amelyen eddig csak a stratégiai intézmények és vállalatok dolgozói utazhattak - ismét bárki igénybe veheti.