Tízezrek vonultak Kolumbia utcáira, hogy a kormány tervezett adóreformja ellen tüntessenek, a zavargásokba torkolló megmozdulásokon legalább két ember meghalt, további 44 megsérült, 26-ot pedig őrizetbe vettek.

Több városban mintegy 50 ezren vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak az adóreform ellen, amelynek célja, hogy adókedvezményeket csökkentsen, és növelje a jövedelemadót egyes csoportok esetében, illetve eltörölje az adómentességet számos áru és szolgáltatás esetében. A kormány így próbálná kompenzálni a koronavírus-járvány által okozott államháztartási hiányt.

A hatóságokra hivatkozó csütörtöki hírügynökségi jelentések szerint a tiltakozásokon jelentős anyagi kár is keletkezett, autókat és autóbuszokat, illetve buszmegállókat rongáltak meg.A helyzet a délnyugat-kolumbiai Caliban volt a legfeszültebb, ahol misak őslakosok egy csoportja ledöntötte a várost alapító Sebastián de Belalcázar spanyol konkvisztádor szobrát. Jorge Iván Ospina, Cali polgármestere kiállt a tüntetéshez való jog mellett, mindazonáltal sajnálatát fejezte ki a vandalizmus miatt.

A polgármester szerint a város keleti részén egy ember meghalt a tüntetésekhez köthető, de egyelőre tisztázatlan események közepette. Egy másik ember a Huila megye székhelyén, Neivában tartott tiltakozásokon halt meg, az előzetes feltételezések szerint epilepsziás roham miatt.
Daniel Palacios belügyminiszter tájékoztatása szerint a tüntetéseken 44 rendőr megsérült, 30 közülük Caliban.

Huszonhat embert vettek őrizetbe hat városban, közülük 19-et a fővárosban, Bogotában - tette hozzá.

A rendőrség és a kormány egyelőre nem számolt be civil áldozatokról, de a Campana Defender la Libertad nevű helyi jogvédő szervezet négy halottról és csaknem 50 sérültről tájékoztatott.Bogotában ismeretlenek megtámadták az RCN Televisión nevű kolumbiai kereskedelmi televízió és a hozzá tartozó NTN24 nemzetközi televíziós csatorna épületeit. A csatornák igazgatói közleményükben elítélték a támadást.
Iván Duque kolumbiai elnök Twitter-bejegyzésében elítélte a "vandál cselekményeket".