Romániában továbbra is veszélyhelyzet van érvényben, az ortodox húsvét miatt csak egyetlen engedményt tesznek: a szombatról vasárnapra virradó éjszakára feloldják a kijárási tilalmat, hogy a hívők eljussanak a templomokba. 

A belügyminisztérium azt valószínűsíti, hogy az ország több mint 12 ezer ortodox templomát mintegy 1,7 millió ember fogja húsvétkor felkeresni. Az egyházi rendezvények környékén 14 ezer belügyi alkalmazott vigyáz a közbiztonságra, és átlagosan 10 ezer rendőr és csendőr gondoskodik a közrend és a járványügyi előírások betartásáról a négynapos hosszú hétvégén.

A belügyminisztérium főleg a Bukarestet a tengerparttal összekötő A2-es autópályán, illetve a hegyvidéki üdülőtelepek felé vezető DN1-es országúton számít forgalomnövekedésre, a torlódások elkerülése érdekében 1600 közlekedési rendőrt vezényletek az utakra. Az ország határátkelőin, ahol szintén forgalomnövekedésre lehet számítani, 4200 határrendész teljesít szolgálatot.

Az ortodox keresztény egyház a tavaszi napéjegyenlőséget és az azt követő első tavaszi holdtölte utáni vasárnapon ünnepli a húsvétotForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A belügyminisztérium azt ajánlja mindenkinek, hogy tartsa be a távolságtartási előírásokat, kerülje a zsúfolt helyeket, és ne feledje: továbbra is érvényben van az az előírás, amely szerint az utcán nem szabad hatfősnél nagyobb csoportokban gyülekezniük olyanoknak, akik nem élnek egy háztartásban.
Az ortodox húsvét idén egybeesik a tengerparti idegenforgalmi szezon hagyományosan május elsejére időzített megnyitásával, a járványügyi mutatók javulása miatt pedig országszerte megnyithattak - elvileg csak 30 vagy 50 százalékos kapacitással - a vendéglátóhelyek is. A hatóságok ezért attól tartanak, hogy a társasági összejövetelekre kiéhezett fiatalok bulizásra fogják kihasználni a kijárási tilalom szombat éjszakai feloldását.

Szerdai sajtóértekezletén Florin Citu miniszterelnököt is megkérdezték arról, hogyan fogja ellenőrizni a rendőrség azt, hogy a szombat éjjel utcán tartózkodók valóban a templomi szertartásokra és nem bulizni mennek. A kormányfő szerint nem kell ettől tartani, mert ezen az éjszakán kizárólag a templomok és nem a szórakozóhelyek lesznek nyitva, a - veszélyhelyzet idején tilos - magánrendezvények tekintetében pedig semmilyen újdonságot nem hoz a kijárási tilalom felfüggesztése: az ilyen esetekben eddig is közbelépett a rendőrség.