Ukrajnában péntekre közel tízezer, a megelőző napinál több mint másfél ezerrel kevesebb új fertőzöttet regisztráltak. A legtöbb új beteget a kelet-ukrajnai Harkiv megyében jegyezték fel.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 10 072 új esettel 2 069 537-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az áldozatoké pedig 307-tel 44 085-re. Eddig 1 655 525-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon több mint húszezer gyógyult esetet jelentettek. Az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 10,5 ezerrel, 369 927-re.

Kórházba 3117 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon hasonló számú pácienst szállítottak kórházba. A legtöbb, 1059 új beteget a megelőző naphoz hasonlóan ismét a kelet-ukrajnai Harkiv megyében jegyezték fel.

Csökkent az új fertőzöttek száma Ukrajnában, de vannak kiemelten fertőzött régiókForrás: Sputnik via AFP/Igor Maslov

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter pénteken a Facebookon arról tájékoztatatott, hogy tovább gyorsítottak az oltási kampányon. Az előző napon rekordszámú, 73 376 védőoltást adtak be az országban. A kampány február 24-i kezdete óta eddig 702 400-en kapták meg valamelyik vakcina első dózisát. Sztepanov előző nap nyilvánosságra hozta, hogy várhatóan péntek este újabb vakcinaszállítmány érkezik Ukrajnába: félmillió adag Coronavac nevű oltóanyag a kínai Sinovac gyógyszergyártól.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese tudatta, hogy a kormány olyan döntést hozott, amelynek értelmében május 2-tól megtiltják a külföldieknek a beutazást Indiából Ukrajnába.