Hat halálos áldozata van az adóreformok elleni tüntetéseknek Kolumbiában

Kolumbia, tüntetés
Cali, 2021. április 30. Rohamrendőrökkel csapnak össze a kormány tervezett adóreformja ellen tüntetők a délnyugat-kolumbiai Caliban 2021. április 29-én. Kolumbia több városában második napja tartanak a tüntetések, amelyek több helyen zavargásba torkolltak. A kolumbiai kormány az adóreformmal próbálná kompenzálni a koronavírus-járvány által okozott államháztartási hiányt. MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzman Jr.
Vágólapra másolva!
A közszolgáltatásokra és bizonyos élelmiszerekre is forgalmi adót vetne ki a kolumbiai kormány, ezek ellen tüntetnek több ezren immár negyedik napja az országban. A tiltakozások néhol erőszakba torkollottak: volt, ahol a tüntetők buszokat gyújtogattak. Eddig hat halálos áldozatról lehet tudni. 
Vágólapra másolva!

Először szerdán szólították az utcára az embereket a szakszervezetek az ellen tiltakozva, hogy a kormány az adórendszer átalakításával közszolgáltatásokra és bizonyos élelmiszerekre is forgalmi adót vetne ki.

Caliban voltak a legerőszakosabbak a megmozdulások. Rendbontók fosztogattak és buszokat is felgyújtottak. Carlos Camargo, Kolumbia emberi jogi ombudsmanja arról számolt be, hogy

Caliban legalább hárman meghaltak, további három halálesetet pedig vizsgálnak.

Bogotában és Neivában is volt egy-egy halálos áldozat. A tiltakozásokon emellett 176 civil és 216 rendőr megsérült.

Rohamrendőrökkel csapnak össze a kormány tervezett adóreformja ellen tüntetők a délnyugat-kolumbiai Caliban Forrás: MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzman Jr.

Ivan Duque kolumbiai elnök szombat este bejelentette, hogy a katonaság fog segítséget nyújtani azoknak a városoknak, ahol a legrosszabb a helyzet.

Szombaton annak ellenére vonultak utcára a tiltakozók, hogy pénteken

az elnök bejelentette, hogy az élelmiszerek és a rezsiköltségek megadóztatásától eláll a kormány,

és a jövedelemadót sem emelik. De a kabinet kitart amellett, hogy adóreformra van szükség, hogy az ország stabilizálni tudja pénzügyeit, megtartsa jelenlegi adósbesorolását, és fenntartsa a szociális juttatások szintjét.