Ezrek búcsúztatták a Távol-Keletre induló Brit Királyi Haditengerészet zászlóshajóját - videó

Portsmouth, angol, hajó, brit Horizontal WARSHIP PASSIVE DEFENCE NAVY
HMS Queen Elizabeth aircraft carrier leaves Portsmouth Naval Base on the south coast of England, on May 1, 2021, to take part in exercises off Scotland before heading to the Indo-Pacific region. - The HMS Queen Elizabeth aircraft carrier will leave Portsmouth later to take part in exercises off Scotland before heading to the Indo-Pacific region for her first operational deployment. Accompanied by six royal navy ships, a submarine and carrying eight RAF and 10 US jets she will replace HMS Ocean as the fleet flagship. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Hadgyakorlatra és az első operatív bevetésre indul a Távol-Keletre indult a Brit Királyi Haditengerészet vadonatúj zászlóshajója, a repülőgép-hordozó Queen Elisabeth. A Big Lizzie-nek becézett hadihajót ezrek búcsúztatták Portsmouth-ban.
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/Adrian Dennis

A hárommilliárd fontot, vagyis több mint 1200 milliárd forintot érő hajó a Hampshire megyei Portsmouth kikötőjéből indult útnak, a legénység kb. hét hónapon keresztül lesz a vizeken. Egy kisebb hajóraj kísérte a hajót a kikötőben.

A 65 000 ezer tonnás hordozó mellett szombaton két romboló és egy fregatt is útnak indult.

Mielőtt a hajó a Csendes-óceán felé venné az irányt, Skóciában egy nagyszabású hadgyakorlaton vesz részt, 1500 szárazföldi katona közreműködésével. A válság- és konfliktushelyzetekre fókuszáló gyakorlatozáshoz Ausztrália is csatlakozik, valamint az USA, Dánia, Franciaország, Németország, Lettország, Norvégia és Lengyelország is.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az HMS Queen Elizabeth és a többi hajó India, Japán, Dél-Korea és Szingapúr térségében tesz majd látogatást. A bevetés alatt 25 ezer tengeri mérföldet tesz meg a 3700 fős legénység.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Kína 2019-ben figyelmezette a briteket, hogy ellenséges lépésnek tekinti, ha a közelébe hajóznak. A Királyi Haditengerészet egységei ezért elkerülik a Tajvani-szorost utazásuk utolsó szakaszában, hogy ne provokálják Kínát provokálását - írja a Daily Mail.