Hadgyakorlatra és az első operatív bevetésre indul a Távol-Keletre indult a Brit Királyi Haditengerészet vadonatúj zászlóshajója, a repülőgép-hordozó Queen Elisabeth. A Big Lizzie-nek becézett hadihajót ezrek búcsúztatták Portsmouth-ban.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

A hárommilliárd fontot, vagyis több mint 1200 milliárd forintot érő hajó a Hampshire megyei Portsmouth kikötőjéből indult útnak, a legénység kb. hét hónapon keresztül lesz a vizeken. Egy kisebb hajóraj kísérte a hajót a kikötőben. 

A 65 000 ezer tonnás hordozó mellett szombaton két romboló és egy fregatt is útnak indult. 

Mielőtt a hajó a Csendes-óceán felé venné az irányt, Skóciában egy nagyszabású  hadgyakorlaton vesz részt, 1500 szárazföldi katona közreműködésével. A válság- és konfliktushelyzetekre fókuszáló gyakorlatozáshoz Ausztrália is csatlakozik, valamint az USA, Dánia, Franciaország, Németország, Lettország, Norvégia és Lengyelország is. 

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az HMS Queen Elizabeth és a többi hajó India, Japán, Dél-Korea és Szingapúr térségében tesz majd látogatást. A bevetés alatt 25 ezer tengeri mérföldet tesz meg a 3700 fős legénység. 

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Kína 2019-ben figyelmezette a briteket, hogy ellenséges lépésnek tekinti, ha a közelébe hajóznak. A Királyi Haditengerészet egységei ezért elkerülik a Tajvani-szorost utazásuk utolsó szakaszában, hogy ne provokálják Kínát provokálását - írja a Daily Mail