Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépésekor azonnal elkezdte felszámolni elődje, Donald Trump szigorú bevándorláspolitikáját. Most pedig hivatalosan is leállították az amerikai-mexikói határzár építésével kapcsolatos projekteket – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Joe Biden elnök döntése nyomán az Egyesült Államok védelmi minisztériuma leállított minden, a mexikói határon felhúzott kerítés építésével kapcsolatos olyan projektet, amelyet az eredetileg más katonai célokra szánt pénzeszközökből fizettek – jelentette be Jamal Brown, a védelmi tárca (Pentagon) helyettes szóvivője.

Biden hivatali elődje, Donald Trump a választási kampányában azt ígérte, hogy falat építtet a teljes amerikai-mexikói határ mentén, az onnan érkező migránsáradat megállítása érdekében. El szerette volna érni, hogy a fal építésének költségeit Mexikó állja, de ez a terve meghiúsult. Ezt követően a kongresszus is megtagadta Trumptól a szükséges forrásokat, aki ezért elrendelte, hogy a Pentagon költségvetéséből csoportosítsanak át pénzt a projektre a Mexikó felől érkező illegális migránsáradat megállítása érdekében.Az új amerikai elnök 2021. januári hivatalba lépése után felszámolták a Trump-kormányzat szigorú bevándorláspolitikáját, melynek következtében hatalmas migrációs nyomás helyeződött az Egyesült Államok déli határára.

Közép-amerikai migránsok Texas (Egyesült Államok) és Tlaxcala (Mexikó) határán, a mexikói oldalon, 2021. április 9-énForrás: AFP/Pedro Pardo

Joe Biden már a kezdetekkor beharangozta a fal építésének befejezését.

A demokrata kormányzat rendkívül megengedő migrációs politikájának a visszáságairól itt, itt és itt írtunk részletesen.