Dacára a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozásoknak, különböző radikális baloldali szervezetek (Antifa, BLM, Black bloc, anarchisták) a világ nagyvárosaiban ismét utcára vonultak, erőszakos jellegű megmozdulásokat rendezve. Sok helyen rátámadtak a rendőrökre és gyújtogattak. Az évtizedekre visszamenő hagyományoknak megfelelően a radikális baloldal a legjelentősebb demonstrációját Párizsban tartotta, de komoly botrányokra került sor Berlinben, Torinóban és Isztambulban is. Londonban pedig valamennyi szélsőséges csoportosulás felvonult, így tiltakozva a rendőrség hatáskörét kiterjesztő törvénycsomag ellen. Az Egyesült Államokban a két anarchista fellegvárban, Seattle-ben és Portlandben szabadultak el az indulatok.

Franciaország

A francia nagyvárosokban hivatalos források szerint több mint 100 ezren, más adatok alapján 170 ezren vonultak utcára szombaton a szakszervezetek és a különböző radikális baloldali csoportosulások felhívására, a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellenére.

A júniusig érvényben lévő rendkívüli állapot értelmében a gyülekezés csak 6 főig engedélyezett, az egészségbiztonsági előírások betartása mellett ugyanakkor a tüntetéseket és a felvonulásokat engedélyezik a helyi prefektúrák – derül ki az MTI beszámolójából.

A szakszervezetek közül a főszerep ezúttal is a legradikálisabbé, a szélsőbaloldali kötődésű CGT-é volt, de az Antifák, az anarchisták és az erőszakos fellépéseiről hírhedtté vált „Black bloc" sem hiányozhatott,  amely utóbbi tagjai közül még a randalírozás előtt, csak Párizsban 46 embert vettek őrizetbe, mert szúró- és vágóeszközöket találtak náluk.

Ennek ellenére a megmozdulások epicentrumában, Párizs belvárosában a Black bloc őrizetbe nem vett tagjai és az Antifa-aktivisták rátámadtak a rendőrökre, kövekkel, botokkal, tűzijátékokkal és Molotov-koktélokkal dobálva meg őket. 

 A rendőrség könnygázt vetett be az erőszakos aktivisták ellen.

Párizsban sokan Macron-ellenes jelszavakat skandáltak, de előkerült a Szovjetunió lobogója is. 

Radikális baloldali tüntetés Párizsban, 2021. május 1-jénForrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A megmozdulásokon jelen voltak a radikális baloldali pártok prominens képviselői is, mint például a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország Párt elnöke Lille-ben, míg a vállaltan kommunista Fabien Roussel, a szocialista Olivier Faure és Julien Bayou, a Zöldek vezetője a fővárosban vonult fel. A potenciális elnökjelölt Mélenchon a CGT szakszervezet menetét vezette.

Lille-ben Párizstól eltérően nem került sor különösebb erőszakra, Nantes-ben azonban igen, a rendőrségnek még vízágyúkat és könnygázt is be kellett vetni a radikális baloldal megfékezése érdekében.

Németország

Szombaton este Berlinben a rendőrség feloszlatott egy több ezer fős megmozdulást, mert az erőszakos összecsapásokba torkollott – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A „forradalmi május 1-jei tüntetésként" (Revolutionäre 1. Mai-Demo) beharangozott demonstráción főleg az Antifa és más radikális baloldali csoportosulások aktivistái erőszakoskodtak. 

A berlini megmozduláson képviseltette magát két kurd migránsokat tömörítő radikális baloldali szervezet, a Kurdisztáni Munkáspárt (Partiya Karkeren Kurdistan-PKK), illetve a hozzá részben kötődő Kurd Népvédelmi Egységek (Yekiyen Parastina Gel-YPG). A PKK-t az Egyesült Államok, az Európai Unió és Törökország is terrorszervezetnek tekinti. 

A tüntetés szakszervezeti vezetőjére is rátámadtak valakik a tömegből, így az maga is befejezettnek nyilvánította a tiltakozást, még a kijárási korlátozás életbe lépése előtt.

A „forradalmi" megmozdulások résztvevői a ZDF beszámolója szerint a Hermannplatzról a kreuzbergi városrészbe terveztek eljutni, vonulásuk közben, a Neukölln nevű, jelentős részben migránsok lakta kerületben azonban a rendőröknek meg kellett védeniük magukat a demonstrálók tömegéből érkező, radikális baloldali erőszakos támadásokkal szemben.

A Süddeutsche Zeitung cikke alapján a résztvevők egy része koronavírus-tagadó jelszavakat skandált, többfelé Che Guevara-képek és szélsőbaloldali jelképek, szlogenek bukkantak fel transzparenseken. Egyes csoportok kövekkel és üvegekkel dobálták a rendőröket, valamint szemeteskonténereket vonszoltak az utcára, és felgyújtották azokat. 

Ezt követően egymás után csaptak fel a lángok különböző helyszíneken.

A hatóságok a lángoló útakadályokat vízágyúkkal próbálták eloltani. 

Amikor a rendőrök megkísérelték az erőszakoskodókat a zavargók soraiból eltávolítani, a radikális baloldaliak rájuk támadtak. 

A rendőrség szerint mintegy 8000 tüntető vett részt az elsősorban a kapitalizmus ellen meghirdetett radikális baloldali demonstráción.

Sajtóbeszámolók alapján azonban 30 ezren lehettek.

Thilo Cablitz rendőrségi szóvivő közölte, hogy  a megmozdulás nagyrészt a járványvédelmi szabályok be nem tartásával zajlott. 

Barbara Slowik berlini rendőrfőkapitány szerint összesen 240 letartóztatás történt a német fővárosban a szombat esti összetűzések után. 5600 rendőr teljesített szolgálatot ezen a napon, közülük legkevesebb 30-an megsebesültek az összecsapások során.

A fővároson kívül a németországi radikális baloldal egy másik központjában,  Hamburgban került sor erőszakos jellegű megmozdulásra. Az elsősorban az anarchistákhoz kötődő randalírozásnak a rendőrség vízágyúk bevetésével vetett véget.

Egyesült Királyság

A londoni demonstráción a radikális baloldal túlzás nélkül valamennyi eleme képviseltette magát. A Breitbart cikke alapján jelen voltak a hagyományosnak számító elemek (Antifa, BLM, brit kommunisták, feministák) tiltakoztak továbbá a rendőrség hatáskörét jelentősen kiterjesztő törvénycsomag ellen is, amelynek az elemeit a brit alsóház fokozatosan fogadja el.

Radikális baloldali tüntetők Londonban, 2021. május 1-jénForrás: MTI/AP/Alberto Pezzali

Ők az úgynevezett „Kill the Bill"-demonstrálók, utalva egyrészt Tarantino filmjének a címére, ugyanakkor a „bill" törvényt is jelent. A Kill the Bill-megmozdulásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról itt számolt be az Origo részletesen.

Feministák tiltakoznak a rendőrség hatáskörének a kiterjesztése ellen, London, 2021. május 1.Forrás: NurPhoto via AFP/WIktor Szymanowicz/NurPhoto/Wiktor Szymanowicz

Jelen voltak az LMBTQ-aktivisták, külön kiemelve a transzmozgalom képviselőit.

A sajtó szerint a több tízezres londoni rendezvény csúcspontját egyértelműen az jelentette, hogy az egyik felszólaló idézte a nemzetközi radikális baloldal élő ikonját, Assata Shakurt, a marxista Fekete Felszabadítási Hadsereg (Black Liberation Army-BLA) vezetőjét. 

Assata Shakurról dióhéjban azt kell tudni, hogy 

egy amerikai katona 1973-ban történt megölése miatt az Egyesült Államokban elítélték, de ő a kommunista Kubába disszidált, ahol menedékjogot kapott. Az Egyesült Államokban terroristának tartják, az FBI körözési listáján is szerepel. 

Olaszország

Olaszországban a radikális baloldali megmozdulások elsősorban Torinóra koncentrálódtak. A tüntetők rátámadtak a rendőrökre, majd egy látványos performance keretén belül guillotine alá helyeztek egy bábut, amin Mario Draghi miniszterelnök fényképe volt látható.

Törökország

Törökországon belül a megmozdulások központja ezúttal is Isztambul volt. A különböző radikális baloldali csoportosulások és a szakszervezetek képviselői megtámadták a rendőröket, akik a helyszínen határozottan felléptek velük szemben, sokukat őrizetbe véve.

Végül a tömeget könnygázzal oszlatták fel.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban a nyugati parton lévő két radikális baloldali fellegvárban, Portlandben és Seattle-ben voltak jelentősebb megmozdulások május elseje alkalmából.

Portlandben a belvárosban gyülekeztek az Antifa- és BLM-aktivisták, majd átvonultak a határon átnyúló bűnüldözésért felelős szövetségi szerv (ICE) épülete elé.

Az épületbe be akartak törni, de a rendőrök feltartóztatták a radikális baloldaliakat, akik később az utcán randalíroztak. 

A hatósági ellenőrzés során sokuknál a szúró- és vágóeszközöket találtak.

Seattle-ben is utcára vonult a BLM és az Antifa. Sajtóbeszámolók alapján az Antifa-aktivisták bántalmaztak egy gyereket. 

Rátámadtak a rendőrökre is, akik később őrizetbe vették többüket.

A Seattle-ben május elsején történtek sokakat az egykori anarchista-szeparatista zónában (CHAZ/CHOP) tomboló erőszakra emlékeztettek. Több amerikai városban még vasárnap is a szombatira emlékeztető botrányos jelenetek voltak.