Romániában a koronavírus-járvány tavaly őszi második hullámának kezdete óta először fordult elő hétfőn, hogy ezernél kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak 24 óra alatt.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői közleményéből kiderül, hogy az utóbbi napon - az ortodox húsvét idején - a hétköznap szokásosnál ötször kevesebb, mindössze hatezer (antigén, illetve PCR) tesztet értékeltek ki, ezek eredménye alapján diagnosztizálták a jelentésben szereplő 682 új esetet. Legutóbb tavaly szeptemberben fordultak elő - akkor is csak a hétvégi kevés tesztelést követő hétfői jelentésekben - három számjegyű esetszámok Romániában.

A járvány harmadik hullámának lecsengését jelzi az is, hogy az utóbbi héten beazonosított új fertőzések száma - a legutóbb tavaly szeptemberben regisztrált szintre - tízezerre csökkent, miután alig egy hónapja még a negyvenezret közelítette.

Az új koronavírus elleni szérum beadására kialakított első bukaresti autós oltópont 2021. április 29-énForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az utóbbi három napon a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben meghaltak száma is száz alatt maradt, ami jelentős visszaesés ahhoz képest, hogy az utóbbi két hétben a napi 150 haláleset számított átlagosnak.

A csökkenő esetszám nyomán az országban utolsóként pénteken Bukarest is kikerült a "vörös zónából", vagyis a megelőző kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta három ezrelék alá csökkent. Így éppen az ortodox húsvét, illetve a május elsejei tengerparti idegenforgalmi szezonnyitás idején országszerte - korlátozott kapacitással - megnyithattak a vendéglátóhelyek, színházak és rendezvénytermek.

A román média beszámolóiból kiderült, hogy mind a húsvéti templomi szertartások alkalmával, mind a tengerparti szórakozóhelyeken több helyütt jelentős tömeg gyűlt össze, igaz, a zsúfolt helyeken az emberek túlnyomó többsége legalább a maszkviselési kötelezettségnek eleget tett. A rendőrök kétszer is megbírságoltak két mamaiai vendéglátóhelyet, amiért az asztalok túl közel voltak egymáshoz, és a Vama Veche szabad strandon bulizó fiatalokat is hazaküldte, de a román média szerint nem voltak komolyabb incidensek a húsvéti, május elsejei hosszú hétvégén.