Az iszlám vallású, migráns hátterű diákok magas arányára tekintettel a tervek szerint a következő tanévtől muszlim tárgyú órákat tarthatnak valamennyi spanyolországi általános iskolában. Katalóniában kísérleti jelleggel már be is vezették az iszlámórákat – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Spanyolországban elsőként Katalóniában vezetik be a heti egy iszlámórát, a következő tanévtől pedig kiterjeszthető lesz az új tantárgy oktatása minden általános iskolára.

Mecset és iszlám kulturális központ MadridbanForrás: AFP/2015 Anadolu Agency/Evrim Aydin

A bevezetését azzal indokolják, hogy Katalóniában a harmadik legmagasabb a muszlim migránsok és migrációs hátterűek aránya az Európai Unióban, amennyiben úgy számolunk, hogy a katalán autonóm tartomány önálló állam lenne. Az Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (Ucidcat, Katalóniai Iszlám Központok Uniója) adatai szerint a kereslet máris magas, körülbelül kétezer iszlám vallású család érdeklődik a lehetőség iránt (mintegy 80 ezer muszlim diák jár iskolába Katalóniában).

A barcelonai regionális kormány álláspontja szerint a muszlimok és a más vallásúak között kialakult feszültséget az iszlám vallás teljesebb megismerésével lehet feloldani, ezért indokolt a tantárgy bevezetése.

Katalónia teljes népességének 6 százaléka muszlim, de egyes városokban és negyedekben ez az arány elérheti a 40 százalékot is.

Az 1980-as évek óta érkeznek tömegesen muszlim országokból bevándorlók Katalóniába, ennek következtében az amerikai hírszerzés 2010-ben már „a radikális iszlamisták fontos mediterrán központjaként" definiálta a térséget, még egy hírszerzőközpont létrehozását is javasolták a barcelonai amerikai konzulátuson.

Csak 2015-ben 50 dzsihadistát tartóztattak le Katalóniában.