Meghaladta az 50 milliót a beadott oltások száma Nagy-Britanniában

nyitás 2021.04.12. Koronavírus - Nagy-Britannia  pandemic lifestyle leisure retail food-drink beverage TOPSHOTS Horizontal CORONAVIRUS COVID-19
Customers enjoy drinks at tables outside the bars in the Soho area of London, on April 12, 2021 as coronavirus restrictions are eased across the country in step two of the government's roadmap out of England's third national lockdown on April 12, 2021. - Britons on Monday toasted a significant easing of coronavirus restrictions, with early morning pints -- and much-needed haircuts -- as the country took a tentative step towards the resumption of normal life. Businesses including non-essential retail, gyms, salons and outdoor hospitality were all able to open for the first time in months in the second step of the government's roadmap out of lockdown. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Vágólapra másolva!
Meghaladta az 50 milliót a koronavírus ellen beadott első és második oltási dózisok együttes száma Nagy-Britanniában - tudatta Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Twitteren hétfő délután közzétett videónyilatkozatában.
Vágólapra másolva!

Az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) nem sokkal később közölte, hogy

az előző 24 órában egy haláleset történt az országban

a koronavírus-fertőződésből kialakuló Covid-19 betegség miatt. Ez tavaly nyár óta a legalacsonyabb napi halálozási szám. A nagy-britanniai koronavírus-járvány most lecsengő második hullámának januári tetőzése idején volt olyan időszak, amikor naponta 1800-an haltak meg Covid-19-ben.
Boris Johnson miniszterelnök szerint azonban

továbbra is indokolt az óvatosság, különösen a külföldi utazások újbóli engedélyezésével.

Matt Hancock hétfői bejelentése az 50 millió beadott oltási dózisról várható volt, mivel a brit egészségügyi minisztérium már előző nap közölte, hogy addig több mint 49,8 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból, és a brit oltási program jelenlegi üteme alapján naponta átlagosan több mint félmillióan részesülnek az első vagy a második oltási dózisból.
Hancock a 50 milliós dózisszám elérést bejelentő hétfői nyilatkozatában utalást tett arra, hogy

az oltási program előrehaladása és a járványügyi mutatók folyamatos javulása a korlátozások jelentős enyhítéséhez vezethet.

Úgy fogalmazott: az oltási kampánynak köszönhetően tartható lesz a nyitási menetrend, és "tudom, hogy mindnyájunknak nagyszerű brit nyarunk lesz".

London 2021. április 12. Forrás: AFP/Tolga Akmen

Boris Johnson azonban hétfői vidéki látogatásán, újságíróknak nyilatkozva kijelentette: a koronavírus-fertőzések újbóli behurcolásának veszélye miatt

nagyon óvatosan kell eljárni a külföldi utazások engedélyezésével.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások között már jó ideje szerepel, hogy Angliából - nagyon kevés számú, nyomós indok kivételével - nem szabad külföldre utazni. Hasonló szabályozás érvényes az Egyesült Királyság többi országában is.
Az utazási tilalom meghirdetett célja az új koronavírus-variánsok behurcolásának megakadályozása, annak érdekében, hogy ne kerüljenek veszélybe a nagy-britanniai oltási kampány eredményei.
A turisztikai célú külföldi utazások engedélyezését a brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend legkorábban május 17-től irányozza elő.

Johnson azonban hétfői nyilatkozatában úgy fogalmazott: a kormány szeretne "valamilyen mértékű nyitást" május 17-én, de a lehető legnagyobb óvatossággal kell eljárni, mivel senki nem akarja, hogy a kór máshonnan ismét bejusson az országba.
A brit kormány már korábban is több nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a turisztikai célú külföldi utazások újbóli engedélyezése elsősorban a külföldi járványhelyzettől függ, és emiatt egyelőre nem garantálható teljes bizonyossággal, hogy a május 17-re kitűzött legkorábbi engedélyezési időpont tartható lesz-e.
A kormány azonban azt már bejelentette, hogy amikor újraindulhatnak Nagy-Britanniából a szabadidős külföldi utazások, a közlekedési lámpákéhoz hasonló

színkódos rendszer határozza majd meg, hogy a britek mely országokba utazhatnak a hazatérés utáni karanténkötelezettség nélkül.

Azok az országok, amelyekből karantén nélkül vissza lehet térni Nagy-Britanniába, a zöld kategóriában lesznek, de azoknak is koronavírus-tesztet kell végeztetniük hazaindulásuk előtt és hazaérkezésük után, akik ezekből az országokból térnek vissza. A vörös és a sárga kategóriába sorolt országokból Nagy-Britanniába visszatérőknek karanténhotelekben, illetve otthoni elkülönítésben kell tölteniük tíz napot.