Brüsszel ismét a terrorizmust finanszírozó Palesztin Hatóságot támogatja Izraellel szemben

Mahmúd Abbász palesztin elnök, ENSZ-tagság
Vágólapra másolva!
Brüsszel ezúttal is a Palesztin Hatóság pártjára állt Izraellel szemben, dacára annak, hogy a palesztin szervezet támogatja az iszlamista terrorizmust. Izraeli sajtóinformációk szerint Brüsszel a Palesztin Hatóságot segítené abban, hogy egy trükkel elismertesse az úgynevezett Palesztina fővárosának Kelet-Jeruzsálemet. A trükk lényege, hogy Jeruzsálem keleti részén is tartanának palesztin választásokat, mivel a választás ürügyén adott a Joe Biden vezette amerikai kormányzat 90 millió dollár „segélyt" a Palesztin Hatóságnak, noha Washingtonban is tudhatják, hogy a pénz egy részéből az iszlamista terrorizmust fogják finanszírozni.
Vágólapra másolva!

15 év autoriter vezetés után 2021 elején a Palesztin Hatóság május 22-re parlamenti és július 31-re elnökválasztásokat írt ki. A napokban azonban a jelenlegi elnök, Mahmúd Abbász kijelentette, hogy

addig nem tartanak szavazást, amíg nem voksolhatnak „Palesztina fővárosában" Jeruzsálemben – vagyis Izrael oszthatatlan fővárosában,

írja a Danube Institute izraeli forrásokra hivatkozó elemzésében.

Mahmúd Abbász Forrás: AFP/Stan Honda

Abbász az Európai Unió és az ENSZ segítségét kérte, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre, hogy teljesítsék a Palesztin Hatóság elnökének kérését – az Unió és az ENSZ pedig együttműködik Abbásszal – közölte a The Jerusalem Post.

Sokak számára nem meglepő, hogy Abbász el akarja halasztani a választásokat, ugyanis egyre valószínűbb, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet lenne a győztes.

A The Jerusalem Post írása alapján, ha az elnök ismét csúsztatja a voksolás időpontját, tömeges Abbász-ellenes tüntetésekre kell számítani. Természetesen a Hamász – ismerve előnyét – erőteljesen ellenezi a választások elhalasztását.

Abbász Izraelt okolja a fennakadásért, azonban a The Times of Israel beszámolt róla, hogy a zsidó állam külügyminisztériumának politikai vezetője, Alon Bar tizenhárom ország európai uniós nagykövetének kijelentette, hogy ne higgyenek a hazug állításnak, miszerint Izrael blokkolni akarja a Palesztin Hatóság választásait.

Izrael valójában azért nem reagált sem elfogadóan, sem ellenzően Abbász, az Unió és az ENSZ követelésére, mert további fenyegetést és veszélyt jelentene számára, ha engedélyezné, hogy a fővárosban lehessen a palesztin választás.

Alon Bar aggodalmát fejezte ki a Hamász esetleges győzelme miatt, ugyanis a terrorszervezet a hetekben ismét több mint tíz rakétát lőtt ki Izraelre, és a támadásokat zavargások és Izrael-ellenes antiszemita fenyegetések is követték.

Az izraeli Külügyminisztérium vezetője szerint a Hamász felemelkedése instabilitást hozna az egész régióban és ellehetetlenítené az izraeli és palesztin arab civilek békére való törekvéseit.

Alon Bar az Európai Unió nagyköveteivel való tárgyalása során hangsúlyozta, hogy Izrael óvatosan és felelősségteljesen próbálja megakadályozni a helyzet romlását, és arra számít, hogy az európai országok is támogatni fogják ebben. Izrael ráadásul azért sem reagál Abbász követelésére, mert ha engedélyezné, hogy a palesztin választásokat Jeruzsálemben tartsák, akkor el kellene ismernie, hogy Kelet-Jeruzsálem a Palesztin Hatóság „fővárosa" is.

Az Európai Unió Izrael megszorításával azonban ismét felfedte azon álláspontját, amely szerint a konfliktusban a terroristákat szponzoráló Palesztin Hatóságot támogatja Izraellel szemben.


Abbász követeléseit egyébként semmilyen nemzetközi egyezmény nem támasztja alá, így Izraelt senki sem kényszerítheti rá, hogy engedélyezze fővárosában a palesztin választásokat. Továbbra is az 1993-as Oslói Egyezmény van érvényben, mely létrehozta a Palesztin Hatóságot és engedélyezte a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztin araboknak a levélszavazást, valamint további jelképes 6300 palesztin arabnak azt, hogy személyesen is szavazhassanak Jeruzsálemben izraeli felügyelet alatt.

Az Egyezmény továbbá kimondta, hogy

a Palesztin Hatóságnak négyévente választásokat kell tartania, azonban erre csak 1996-ban és 2006-ban került sor, mikor a Hamász átvette a hatalmat Gáza felett. Azóta Abbász nem mert választásokat tartani.

Az Israel365 News cikkében beszámolt a Bar-Ilan Egyetem Arab Tanszék vezető oktatójának, Dr. Mordechai Kedarnak az állításáról, mely szerint Abbász eleve nem támogatta a választások megtartását. Azt ugyanis Joe Biden amerikai elnök kezdeményezte azért, hogy bemutassa: a Palesztin Hatóság egy demokrácia, vagyis Washington nem egy diktatúrát támogat.

Arról, hogy

Biden 90 millió dolláros segélyt nyújt a terrorizmust szponzoráló Palesztin Hatóságnak,

a Danube Institute itt számolt be részletesen.

– tette hozzá Dr. Kedar.

Izraelt így egy válságos helyzetben hagyták cserben a nyugati nagyhatalmak: először az Egyesült Államok, majd az Európai Unió és az ENSZ.