Rejtélyes koronavírus-fertőzöttet találtak Ausztráliában

Ausztrália, koronavírus, oltás,
Az új koronavírus elleni oltásra várnak emberek a Melbourne-i Kongresszusi és Kiállítási Központ előtt 2021. május 3-án.
Vágólapra másolva!
Több mint egy hónapja nem regisztráltak új fertőzöttet, most mégis találtak egy ötvenes éveiben járó férfit, aki az elmúlt hetekben nem utazott sehová, tehát helyben kaphatta el a vírust. Még vizsgálják, melyik vírustörzs okozta a fertőzést, ugyanis a szervezetében az átlagosnál nagyobb vírusterhelést mutattak ki.
Vágólapra másolva!

A hatóságok arra figyelmeztetik Sydney lakóit, hogy újabb fertőzéses esetek fordulhatnak elő. Az egészségügyi hatóságok egyelőre értetlenül állnak az eset előtt: egy ötvenes éveiben járó férfinek szerdán lett pozitív tesztje, és

nem tudni, hogy hol kapta el a fertőzést.

Az új-dél-walesi egészségügyi hivatal riasztást adott ki, több mint egy tucat olyan helyszínt - éttermeket, kávézókat és bevásárlóközpontokat - nevezve meg, ahol a fertőzött megfordult az elmúlt napokban.

A hivatal tájékoztatása szerint a tesztek során a férfinál az átlagosnál nagyobb vírusterhelést mutattak ki, ami feltehetően növeli a fertőzés továbbadásának az esélyét is. A férfi feltehetően április 30-a óta volt fertőző.

Ő az első regisztrált fertőzött Új-Dél-Walesben március 31. óta.

Koronavírus elleni oltásra várnak emberek a Melbourne-i Kongresszusi és Kiállítási Központ előtt Forrás: MTI/AAP/James Ross

Az egészségügyi hatóságok genetikai vizsgálatokat és kontaktkutatást végeznek, illetve vizsgálják, hogy milyen vírustörzs okozta a fertőzést.

Jórészt a gyors "nyomkövető" rendszernek, a mozgási és határátlépési korlátozásoknak köszönhetően Ausztráliában sikerült megfékezni a koronavírus terjedését. Segített az is, hogy Ausztráliában az elmúlt hónapoban meleg nyár volt. A járvány kezdete óta a 24 milliós kontinensen 29 865 fertőzéses esetet regisztráltak. és 910-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

A szövetségi kormányra nyomás nehezedik, hogy oldja fel a járvány által súlyosan sújtott Indiában tartózkodókra - ausztrál állampolgárokra is - vonatkozó ideiglenes beutazási tilalmat, amely május 15-ig van érvényben.