Indiában továbbra is emelkedik a koronavírusban meghaltak és az új fertőzöttek száma, egy nap alatt 3980 haláleset és 412 262 megbetegedés történt az egészségügyi minisztérium csütörtöki adatai szerint.

Ezzel a világjárvány kezdete óta 230 168 halálesetet és 21,1 millió fertőzést regisztráltak az országban. Egyes szakértők szerint a hivatalos adatok nem tükrözik a valóságot.A csütörtökön közölt adat többnapos csökkenő esetszámot követ, ami azt a reményt keltette, hogy a járvány katasztrofális fellángolása csillapodni fog. A múlt pénteken 402 000 fertőzést regisztráltak. A rákövetkező napokban enyhe csökkenés volt tapasztalható (357 000 eset), majd kedden ismét emelkedés jött. 

Az új koronavírus előidézte Covid-19 betegségben szenvedő pácienseknek visznek oxigénpalackokat egy kolkatai kórház dolgozói 2021. május 4-én. Az 1,326 milliárd lakosú Indiában meghaladta a 20 milliót a koronavírussal igazoltan fertőzöttek számaForrás: MTI/EPA/Pijal Adhikari

Az esetek számának március vége óta tartó erőteljes növekedése túlterhelte a kórházakat. Súlyos ágy-, gyógyszer- és oxigénhiány alakult ki.Narendra Modi miniszterelnök kormánya nem hajlandó általános vesztegzárat elrendelni, de több területet, közte a fővárost, Újdelhit lezárták, akárcsak Bihar és Mahárástra államot.
A szakemberek szerint a legrosszabb még hátravan, a járvány csúcspontjáig még több hétnek kell eltelnie.

Az új koronavírus előidézte betegségben meghalt elégetésére készül védőfelszerelést viselő hozzátartozója egy újdelhi hamvasztóhelyen 2021. április 29-énForrás: MTI/EPA/Idrísz Mohammed

Az indiai kormány tudományos főtanácsadója, K. Vidzsaj Raghavan szerda este arra figyelmeztetett, hogy tekintettel a fertőzöttség magas szintjére, elkerülhetetlen a járvány harmadik hulláma.
A kormányt egyre több kritika éri az egészségügyi ágazatban kialakult drámai helyzet miatt: a légzési nehézségekkel küzdő betegek a túlzsúfolt kórházak előtt halnak meg, mivel nincs elegendő oxigén és alapvető orvosi ellátás.

Az új koronavírus előidézte betegségben meghaltakat gyászolják hozzátartozóik egy újdelhi hamvasztóhelyen 2021. április 29-énForrás: MTI/EPA/Idrísz Mohammed

Az elmúlt tíz napban az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Európából folyamatosan érkeztek a sürgősségi orvosi segélyszállítmányok, köztük oxigéngenerátorok és lélegeztetőkészülékek.A támogatók sorából nem hiányzik India külföldön élő nagyszámú diaszpórája sem, amely vagyonát, politikai befolyását és szakértelmét felhasználva segít hazájának a fertőzés leküzdésében.

Az új koronavírus előidézte betegségben meghaltak tömeges hamvasztóhelye Újdelhiben 2021. április 29-énForrás: MTI/EPA/Idrísz Mohammed

Az indiai származású emberek világszerte adakoznak, személyesen szállítják a szükséges oxigénkészülékeket, folytatnak gyógyászati távkonzultációkat, szerveznek tájékoztatókat a járvány visszaszorításának reményében.