Rio de Janeiro egyik nyomornegyedben meghalt legalább 25 ember, köztük egy rendőr. A lövöldözés egy metróállomáson kezdődött egy rendőrségi akció közben.

A rendőrség akkor indította az akciót, amikor értesült, hogy kábítószer-kereskedők gyerekeket toboroznak a bandájukba.  Egy metró két utasát golyó találta el, de ők túlélték az incidenst - írja a BBC

 

Egy rendőrt fejbe lőttek, ő néhány perccel később meghalt. Két társa megsebesült az összecsapásban.  

A helyi sajtó szerint a célba vett bűnbandához kábítószer-keresekedelem, utcai rablások, gyilkosságok és emberrablások is köthetők.

Az incidens egy tűzharccal kezdődött az egyik metró állomáson.Forrás: AFP/Mauro Pimentel

A lövöldözésre a város északi részén található Jacarezinhóban került sor, ahol nagy a szegénység és gyakori az erőszak. A nyomornegyedbe mintegy kétszáz rendőr érkezett a kora reggeli órákban. Jacarezinho a Comando Vermelho (Vörös Kommandó) nevű drogbanda egyik központja, amely a legnagyobb Rióban.

A nyomornegyedben élők elmondták, hogy lövéseket és robbanásokat lehetett hallani, és a hatóságok arra kérték a lakosokat, hogy maradjanak otthon. A rajtaütéshez helikopterek nyújtottak légi támogatást, de néhány bűnözőnek így is sikerült elmenekülnie a tetőkön keresztül.

Rióban gyakoriak az összetűzések a rivális drogbandák, valamint a kábítószer-kereskedők és a rendőrök között. A nagyváros kábítószer-kereskedelem szempontjából a legproblémásabb települések egyike Brazíliában.

Ignacio Canoa, a Riói Állami Egyetem erőszakelemző laboratóriumának szociológus professzora nevetségesnek nevezte az akció rendőrségi magyarázatát, ugyanis szerinte mindenki tudja, hogy ezek a bandák alkalmaznak kiskorúakat is.