A spanyol sajtó katasztrófaként értékeli a választási eredményt Pedro Sánchez miniszterelnök szempontjából

Az MTI-nek a spanyol sajtóra hivatkozó szemléje alapján a jobboldali győzelem a madridi tartományi választásokon komoly figyelmeztetés Pedro Sánchez baloldali, bevándorláspárti miniszterelnök számára.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök leadja voksát a Madrid tartománybeli Pozuelo de Alarcón egyik szavazóhelyiségében a választások napján, 2021. május 4-énForrás: MTI/EPA/EFE/Ballesteros

Az ABC című jobboldali újság szerkesztőségi véleménycikkében kiemeltea konzervatív Néppárt (PP) vitathatatlan győzelmét, hiszen egyedül több szavazatot szerzett, mint a baloldali pártok összesen.A lap újságíróinak véleménye szerintPedro Sánchez számára az eredmény azért is katasztrofális, mert pártja nem lett első a baloldalon sem, megelőzte még a Több Madrid (Más Madrid) zöld formáció is.Megítélésük szerint a koronavírus-járványt is rosszul kezelte Sánchez kormánya.

Az ABC-hez hasonlóan az El País baloldali, sokak által kormányközelinek tartott lap is arra a megállapításra jutott, hogy a választási eredményekhez részben hozzájárult a Sánchez-féle kormányzás elutasítása is, amely mozgósította a jobboldali szavazókat.

A baloldali lap újságírói szerint az eredmények túlmutatnak a tartományi kereteken, és mindkét nagy politikai blokk esetében átalakulást jeleznek. A tartományi parlamentből kiesett Állampolgárok (Cs) liberális pártot az eljelentéktelenedés fenyegeti.Ennek köszönhetően is erősödik a PP, a konzervatív oldal súlypontja pedig jobbra tolódik.

Cikkében az ABC kitért arra is, hogy Pablo Iglesias, a központi kormánykoalíció kisebbik tagja, a Podemos főtitkára mindössze három mandátummal tudta gyarapítani pártját a tartományban.A pártot ő alapította, és ő maga is robbantotta fel- jegyezte meg a cikkíró, utalva arra, hogya radikális baloldali politikus az eredmények ismeretében nemcsak a lemondását jelentette be főtitkári tisztségéből, hanem a teljes visszavonulását is a politikától.

Pablo Iglesias, a spanyol kormánykoalíció kisebbik tagjának, a Podemos pártnak az alapító főtitkára bejelenti lemondását és távozását a politikából Madridban, 2021. május 4-énForrás: MTI/EPA/EFE/Kiko Huesca

Iglesias távozását „menekülésnek" minősítette a konzervatív napilap egy másik írásában.

Spanyolországban jelenleg egy markánsan baloldali kormánykoalíció van hatalmon, a PSOE, a Podemos és a klasszikus marxista elveket valló Spanyol Kommunista Párt (PCE) részvételével. A madridi tartományi választás egyértelműen megrengette a baloldali kormánykoalíciót, azonban a következő parlamenti választásra még 2023 végéig kell várni, amennyiben persze nem lesz előrehozott voksolás, ami Spanyolországban viszonylag gyakran előfordul.