Európai elfogatóparancs alapján Franciaországban letartóztatták Laurent Hericord-t, azt a francia üzletembert, aki Belgiumban az Avrox-ügyben vált ismertté. Hericord jelenleg belgiumi kiadatására vár, mert a bírósági eljárást majd Belgiumban folytatják le ellene. Hericord mérgező, tüdőgyulladást okozó maszkokat adott el a belga kormánynak. A kormányból egyelőre nincs felelőse a botránynak.

Ahogy azt az Origo megírta, az Avrox-ügy még 2020-ban kezdődött, amikor a Luxemburgban bejegyzett és Hericord irányítása alatt álló vállalat 15 millió textilmaszkot adott el és szállított ki a belga kormány megrendelése alapján belgiumi gyógyszertárakba, azonban a textilmaszkokról hamarosan kiderült, hogy azok tüdőgyulladást és tüdőkárosodást okozó ezüst- és titán-dioxid nanorészecskéket tartalmaztak.

Az ezüst- és titán-dioxid a textíliák fehérítéséhez széles körben alkalmazott vegyi anyag, és nem keverendő össze az ezüsttel önmagában, amelyet antibakteriális hatása miatt használnak. A helyzet abszurditása az, hogy a maszkok viselését éppen a súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus elleni védekezésként tették kötelezővé.

A belga kormány a mérgező maszkokért 40 millió eurót fizetett.

A nyomozás során a megkötött üzlet hátterét is vizsgálták, mert az üzletet megkötő felek a magánéletben is jó ismerősök voltak.

A luxembourgi központú Avrox-ot két francia állampolgár vezeti: Laurent Hericord, volt futballmenedzser és egy volt művészeti restaurátor. A flamand újság, a HLN tájékoztatása szerint az Avrox többségi részvényese egy jordániai milliomos, akinek állandó lakcíme Máltán van bejelentve. Az anyacég pedig egy, a Kajmán-szigeteken bejegyzett cég, amelynek fő profilja az egyesült államokbeli filmgyártás.