Rekordmértékben nőtt az alkoholllal kapcsolatos halálozások száma Angliában és Walesben is 2020-ban. A legnagyobb növekedés a középosztálybeli nők körében következett be. A drámai romlást a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén okozta.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2020-ban tavaly 7423 haláleset történt az alkoholfogyasztással összefüggésben, ami közel húsz százalékkal több, mint 2019-ben, és a legmagasabb szám a 2001-es nyilvántartásba vétel óta.

Az alkohollal összefüggésbe hozható halálozás évtizedek óta növekszik. De 2020 márciusától kezdve emelkedtek a leggyorsabban, amikor az első lezárások hatályba léptek, és az év előrehaladtával fokozatosan romlottak - írja a Daily Mail. 

dailymail

A legtöbb halálozás hosszú távú alkoholfogyasztási és -függőségi problémákkal hozható összefüggésbe, az esetek 80 százalékában májbetegséggel. Szakértők szerint a lakosságot érintő lezárások súlyosbítják az alkoholfogyasztási problémákat. A felmérések szerint az emberek több alkoholt fogyasztottak a pandémia idején az átlagosnál, hogy megbirkózzanak az elszigeteltséggel, az unalommal és a szorongással. 

dailymail

A halálesetek 10 százalékában a mértéktelen ivás okozta mentális és viselkedészavar volt az ok, 6 százalékban pedig alkoholmérgezés. 

2020-ban a szegényebb részeken élők négyszer nagyobb valószínűséggel haltak meg alkohol okozta problémák következtében, mint a gazdagabb részeken élők. Az alkohollal kapcsolatos halálozás a második leggazdagabb csoportba tartozó nőknél nőtt a legnagyobb mértékben. Míg a férfiaknál 22,6, a nőknél 34 százalékkal nőtt ezen esetek száma. 

London 2020. november 6-án, a második lezárás idején.Forrás: NurPhoto via AFP/David Cliff/NurPhoto/David Cliff

Ami nem változott a korábbi évekhez képest, hogy a férfiaknál az alkohol okozta halálozási arány kétszer akkor volt, mint a nőknél. 

A statiszitkai hivatal által közzétett jelentés szerint tavaly 464 alkoholmérgezéses esetet jegyeztek fel, mely 16 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest. Az alkohol okozta májbetegségek száma is erősen növekedett, ezerrel több halálesetet okozva egy év alatt.