Ausztrália a jövő év végéig is zárva tarthatja határait

Ausztrália, karantén, koronavírus
Brisbane, 2021. március 30. Néptelen Brisbane belvárosa 2021. március 30-án, miután Queensland állam fővárosát előző este három napra lezárták 10 új koronavírusos eset észlelése miatt. A 23,5 millió lakosú Ausztráliában eddig mintegy 30 ezren lettek koronavírusosak, a ragály halottjaik száma nem éri el az ezret sem. MTI/EPA-AAP/Darren England
Vágólapra másolva!
Akár a jövő év végéig is zárva maradhatnak Ausztrália határai a koronavírus-járvány miatt - jelentette ki az ország kereskedelmi minisztere pénteken.
Vágólapra másolva!

Dan Tehan a Sky News televíziónak adott interjújában azt mondta, legvalószínűbb, hogy

2022 közepén, esetleg a végén nyitják meg teljesen a határokat

, ám hozzátette, hogy - amint az a pandémia során már többször előfordult - "még sok minden változhat".

A miniszter mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy Canberra további "utazási buborékokról" köt megegyezést, hasonlót ahhoz, mint amilyet Új-Zélanddal kötött. E rendszer értelmében a két ország állampolgárainak nem kell karanténba vonulniuk egymás területére érkezve.

Néptelen Brisbane belvárosa 2021. március 30-án Forrás: MTI/EPA-AAP/Darren England

Mindeközben Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette:

május 15-től ismét engedélyezik az Indiában rekedt ausztrál állampolgárok hazatérését.

Hozzátette, hogy először a veszélyeztetett csoportokat engedik be az országba, s minden érkezőre karantén és vírusteszt vár.

Canberra április végén függesztette fel a közvetlen repülőjáratokat India és Ausztrália között a koronavírus-járvány terjedésének nagy kockázata miatt. Jelenleg körülbelül 9000 ausztrál állampolgár várakozik a hazatérésre Indiában.