A koronavírus-járvány idején zárva tartó éttermek, bárok és bevásárló központok miatt még plasztikusabban láthatóvá vált Franciaország egyik nagy problémája: a nyilvános vécék hiánya különösen a nők számára. Ezért most kifejlesztettek egyet, ami a kritikusok szerint a genderőrület egy újabb megnyilvánulása, de az alkotók ezt másképp látják – közölte az actu.fr nevű francia hírportál. 

Nathalie des Isnard, a MadamePee start-up cég tulajdonosa, a vállalkozásának indításakor beszámolt róla, hogy a vécék hiánya már a járványt megelőzően is jellemző volt Franciaországban, ő maga is maradt már le egy könnyűzenei koncertről, mert annak megkezdése után több mint fél órát kellett sorban állnia a környék egyetlen női vécéje előtt, mert nem akart két autó közé guggolva könnyíteni magán, amely a másik elterjedt módja Franciaországban a kérdés megoldásának.

Des Isnard női piszoárfülkéi azonban ezentúl Franciaország-szerte elérhetőek lesznek, többnyire a már most is létező nyilvános férfi piszoárok közelében elhelyezve, és jól megkülönböztető piros színre festve.

Forrás: Origo

A női piszoárfülkék ergonómiája úgy lett kialakítva, hogy az figyelembe veszi a nők univerzális szokását: semmihez nem akarnak hozzáérni a vécékben.

A vécé alkotói szerint nincs köze művűknek a Franciaországot különösen ellepő genderőrülethez. A kritikusok véleménye alapján azonban a genderőrület egy újabb megnyilvánulásának lehetünk a tanúi.