Több mint ezerkétszáz illegális bevándorló érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetre vasárnap kilenc különböző hajóval és csónakkal - közölte Salvatore Martello lampedusai polgármester a hírügynökségekkel.

A parti őrség információi szerint hét hullámban érkeztek a csónakok.Utolsóként egy tízméteres facsónaknak siettek a segítségére a partoktól két mérföldre. Annak 97, különböző afrikai országból származó férfi volt a fedélzeten.

Egy halászhajón 398-an érkeztek, köztük nők és gyerekek. 

Illegális bevándorlók érkeznek egy csónakban a szicíliai Lampedusa tengerpartjára 2020. augusztus 28-án.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Egy húszméteres motoros csónak Líbiából kelt át a tengeren, a 109 ember közép-afrikai országokból származik. Egy húszfős csoport egy hat méter hosszú csónakkal Tunéziából indult útra, mindannyian gazdasági bevándorlónak számító tunéziaiak, egy férfit kivéve, aki Maliból származik.
Lampedusa partjain a vasárnapra virradó óráktól kezdve kilenc vízi járművel több mint 1200-an érkeztek. Mindannyiukat a sziget regisztrációs központjában helyezték el, amelyet alig kétszáz főre terveztek.

Illegális bevándorlók érkeznek egy hajóval az olaszországi Lampedusa szigetén 2020. augusztus 30-án.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Egy héttel ezelőtt, a hétvégén valamivel kevesebb mint ezren kötöttek ki a dél-olaszországi szigeten. Azóta máshova szállították a bevándorlókat, de a migránstábor most ismét megtelt. Május első hétvégéjén a polgármester, Salvatore Martello kijelentette, hogy újranyílt a líbiai migrációs folyosó, amely felváltotta a korábbi tunéziai útvonalat. Lampedusa első embere úgy vélte, minden jel arra utal, hogy nyáron tömeges migrációs hullám várható.

Egy illegális bevándorló a lampedusai migránstáborban 2020. augusztus 30-án.Forrás: Getty Images/Lorenzo Palizzolo

Salvatore Martello most hozzátette, hogy beszélt Luciana Lamorgese belügyminiszterrel, akinek ígérete szerint az újonnan érkezőket karanténhajókon helyezik el. A polgármester megjegyezte, senki sem beszélhet meglepetésről, mivel a jelenlegi migrációs helyzet előre várható volt. Tavaly augusztusban Lampedusa lakossága sztrájkkal és a kikötő lezárásával tiltakozott az akkori Conte-kormány migrációs politikájával szemben.

Helyi lakosok tüntetnek az illegális bevándorlás ellen az olaszországi Lampedusa szigetén 2020. augusztus 30-án.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga párt vezetője akkor sürgős egyeztetést kért a miniszterelnök Mario Draghitól. Miközben több millió olasz küzd nehézségekkel a járvány okozta válság miatt, nem figyelhetünk a több ezer illegális bevándorlóra - hangoztatta Salvini.

A Liga belügyi államtitkára, Nicola Molteni azonnali megoldást sürgetett a "néma" Európai Uniótól.
A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni közösségi oldalán hajóblokád felállítását szorgalmazta az embercsempészek és a migrációpárti, a bevándorlók tragédiáján spekuláló nem kormányzati szervezetek leállítására.
Az év eleje óta mintegy 12 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, több mint duplája az egy évvel korábbi kevesebb mint ötezernek. Az illegális migrációt a jó időjárás visszatérése, valamint a járványügyi korlátozások fokozatos oldása indította újra.