Több tízezren tüntettek Franciaországban

FRANCE - CLIMATE MARCH IN PARIS Paris Protest climate march ecologie climat marche pour le climat Delphine Batho Europe ecologie les verts Julien Bayou Cedric Villani la france insoumise Macron Convention Citoyenne pour le climat. Horizontal ECOLOGY PLACE
France, Paris, 2021-05-09 climate march in Paris, Photograph by Rudy-Olivier Bento / Hans Lucas. France, Paris, 2021-05-09 Marche pour le climat a Paris, Photographie de Rudy-Olivier Bento / Hans Lucas. (Photo by Rudy-Olivier Bento / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Több tízezren vonultak fel vasárnap több mint 150 francia városban azt követelve, hogy Emmanuel Macron államfő korábbi ígéretének megfelelően kerüljön bele a francia alkotmányba a környezeti értékek megőrzése és a klímavédelem.
Vágólapra másolva!

A szervezők szerint

a 163 felvonuláson 115 ezren vettek részt, közülük 56 ezren Párizsban,

ami valamivel több, mint az előző, március végi klímatüntetésen.

A francia elnök decemberben az úgynevezett polgári klímakonvenció előtt vállalta, hogy kezdeményezi az alkotmány módosítását a klímavédelem érdekében.

A klímakonvenció civil tagjait véletlenszerűen, sorshúzással választották ki 2019-ben hogy tegyenek javaslatokat az éghajlatváltozás okozta kihívásokra adandó válaszokra. A 150 tagú testület szakértők meghallgatásával mintegy nyolc hónapon át ülésezett, és 149, a szakértők által jóváhagyott javaslatot tett a kormányzatnak az úgynevezett "zöld átállás" felgyorsítására.

Tüntetők Párizsben 2021. május 9-én Forrás: Hans Lucas via AFP/Rudy-Olivier Bento / Hans Lucas/Rudy-Olivier Bento

Az alkotmány megváltoztatásához a parlament két házának is előzetesen jóvá kell hagynia a módosítás szövegét, majd az államfő dönthet arról, hogy népszavazásra vagy pedig parlamenti szavazásra bocsájtja az alkotmánymódosítás kérdését. Ez utóbbi esetben a módosítás elfogadásához a képviselők és a szenátorok együttes ülésén háromötödös többségre van szükség.

Az alkotmánymódosítás szövegét Emmanuel Macron kezdeményezésére márciusban a nemzetgyűlés, ahol a kormánypárt abszolút többséggel rendelkezik, jóváhagyta. A törvénytervezet szerint az alkotmány első cikkelye kimondja, hogy Franciaország "szavatolja a környezeti értékek és a biológiai diverzitás megőrzését, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelmet".

A jobboldali ellenzéki többségű szenátus azonban a "szavatolja" kifejezést arra hivatkozva kivenné a hétfőn esedékes szavazásán a szövegből, hogy az elsőbbséget adna a környezetvédelemnek más alkotmányos elvekhez képest.

A felsőház ódzkodása miatt

lapértesülések szerint Emmanuel Macron már lemondott arról, hogy referendumot írjon ki az alkotmánymódosításról.

Jóllehet az elnöki hivatal vasárnap jelezte, hogy az államfő folytatja a csatát ennek érdekében, a vasárnapi tüntetést meghirdető szakszervezetek, baloldali pártok és környezetvédők szerint a végrehajtó hatalom újabb bizonyítékát adta annak, hogy meghátrál a klímavédelemben.

A tüntetők szerint a nemzetgyűlésben kedden első olvasatban elfogadott klímatörvény is arra utal, hogy a kormány nem eléggé határozott a környezetvédelem terén.

"Azt tudom garantálni, hogy nem mondunk le (az alkotmánymódosításról). A szövegnek végig kell mennie a parlamenti úton, mert csak úgy lehetséges népszavazásra bocsátani, ha a szenátorok és a képviselők megállapodnak benne" - mondta vasárnap Emmanuel Macron Strasbourgban.