Egy szinttel alacsonyabbra, a középső - hármas - fokozatra csökkentette a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget hétfőn a brit kormány. Február óta már másodszor csökken a brit járványügyi készenléti szint, tükrözve a járványhelyzet igen jelentős ütemű és folyamatos javulását.

Az intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos, valamint Stephen Powis professzor, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója javasolta. 

Februárig a legmagasabb, ötös járványintenzitási készültség volt érvényben az Egyesült Királyságban.  Ezt február 25-én a négyes, hétfőtől a hármas szintre mérsékelte a brit kormány a tisztifőorvosok javaslatára.

Hármas fokozatra csökkentette a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget hétfőn a brit kormányForrás: AFP/Tolga Akmen

A hármas készenléti fokozat hivatalos meghatározása szerint a koronavírus-járvány általánosságban jelen van még a lakosság körében, de már lehetséges a korlátozások és a távolságtartási előírások fokozatos enyhítése.