Júniustól 35 éves korukig jelenthetik fel bántalmazójukat a spanyol gyerekek

Tönkretetted a gyerekkoromat, de megbocsájtok, mert te is áldozat vagy bántalmazás szomorú gyerek
Vágólapra másolva!
Elfogadta a spanyol parlament az új gyermekvédelmi törvényt, mely várhatóan júniusban lép életbe. Ennek értelmében a gyerekeknek jóval több idejük lesz arra, hogy feljelentsék zaklatóikat és nem kell többször vallomást tenniük ahhoz, hogy foglalkozzanak az ügyükkel - írja a Magyar Nemzet. Spanyolországban csaknem hetente kattan a bilincs egy-egy pedofil csuklóján.
Vágólapra másolva!

A cikkben felidézik, hogy a napokban minap került előzetes letartóztatásba egy 24 és egy 50 éves férfi, miután videójátékon keresztül léptek kapcsolatba 8-9 éves gyerekekkel, majd a bizalmukba férkőztek és virtuális ajándékokat ígértek nekik meztelen fotókért cserébe.

Az egyik férfi, aki ráadásul tanárként dolgozott, egy kisgyereket személyes találkozóra is megpróbált rávenni,

további ötnek pedig a nemi szervéről küldözgetett fényképeket.

Néhány nappal korábban szintén egy tanárt tartóztattak le, aki angol nyelvet oktatott egy madridi iskolában és privátban is. Ő 36 kiskorú ellen követett el bűncselekményt, 4 és 8 év közötti kicsiket molesztált.

A cikk szerint szintén a közelmúltban derült ki egy madridi falu gyümölcsárusáról, hogy

ingyen gumicukrot adott a gyerekeknek, ha azok megengedték neki, hogy hozzájuk nyúljon.

Az ő nevéhez 16 áldozat fűződik.

A spanyol katolikus egyház is közzétette áprilisban az elmúlt 20 évről szóló statisztikáját az esélyegyenlőségi miniszter nyomására: 2001 óta 220 szexuális zaklatásra derült fény, melyet az egyház képviselői gyerekek ellen követtek el.

Minden ötödik kiskorú bántalmazás áldozata

A pedofíliával kapcsolatos statisztikai adatok lesújtóak Spanyolországban. A rendelkezésre álló információk szerint minden ötödik kiskorú gyermek esik áldozatul valamilyen mértékű szexuális bántalmazásnak, többségüket saját hozzátartozóik molesztálják - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Tönkretetted a gyerekkoromat, de megbocsájtok, mert te is áldozat vagy bántalmazás szomorú gyerek Forrás: Shutterstock

A lap szerint az eseteknek mindössze 15 százalékában történik tényleges feljelentés. Ez részben annak tudható be, hogy

a gyerekek nagy részét otthon molesztálják,

így rajtuk és az elkövetőn kívül senki sem veszi észre, hogy mi történik.

2017-ben több mint háromezer, 17 éven aluliakkal szembeni visszaélés került a bíróság elé, a valóságban azonban ennél sokkal több ilyen eset történik. Szakértők úgy vélik, hogy sokan azért sem tesznek feljelentést, mert a spanyolországi igazságszolgáltatásban a gyerekeket nem hallgatják és nem értik meg. Nincs megfelelő személyzet, sem protokoll az ilyen típusú ügyek kezelésére.

Júniusban életbe léphet az új törvény

A kormány tavaly jelentette be, hogy a bűncselekmények magas száma miatt megújítja az elavult gyermekvédelmi törvényt, melynek tervezetét az elmúlt hetekben fogadta el a spanyol parlament.

Eszerint

a jelenlegi 18-ról 35 évre emelik a szexuális bűncselekmények elévülési idejét,

ami azt jelenti, hogy a bántalmazott gyerekeknek sokkal több évük lesz arra, hogy feljelentsék bántalmazóikat. A cikk szerintaz is fontos változás, hogy innentől fogva a kiskorúaknak elég lesz egyszer vallomást tenniük – jelenleg minimum négyszer kell ezt megtenniük.

A szenátus májusban vizsgálja felül a tervezetet és pontosítják, ahol szükséges. Ha minden a terv szerint halad, júniustól már az új gyermekvédelmi törvény előírásai alapján járnak majd el a hatóságok, melynek értelmében a pedofilok valamelyest szigorúbb büntetést is kapnak az eddigieknél. Így példul a börtönt csak abban az esetben hagyhatják majd el egy-egy eltáv erejéig, ha már letöltötték a büntetésük felét.

Spanyolországban a pedofília bűncselekménye 2-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel jár az elkövetett cselekmény súlyosságától függően.