A demokrácia miatt aggódó európai baloldal azt a régi bolsevik elvet vallja, hogy a demokrácia ellenségeit nem illeti meg a demokrácia, és éppen ők szeretnék meghatározni, hogy ki a demokrácia ellensége - mondta Kövér László házelnök egy videokonferencián.

A digitalizáció és a mögötte meghúzódó magánhatalmak illegitim befolyásának növekedése az Európai Unió (EU) polgárainak méltóságát és személyes jogait is fenyegető kihívás, ami közös ügy a baloldal és a jobboldal számára - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az EU Parlamenti Elnökeinek Konferenciáján. 

Kövér László: Régi bolsevik elvet vall az európai baloldalForrás: MTI/Kovács Attila

Az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb szintű fórumának videókonferenciaként tartott éves tanácskozásán Kövér László kiemelte, hogy  egyetért azon parlamenti elnök kollégáival, akik aggódnak a "politika polarizációja" miatt. Mint mondta, a megosztottság oka, hogy "elveszítettük az egymásba vetett bizalmat".

Hozzátette, hogy nem szabad még inkább aláásni a bizalmat, és "ki kell mutatni, hogy érdeklődünk a másik véleménye iránt". Ugyanakkor arról is szólt, hogy "a demokrácia miatt aggódó európai baloldal" azt a régi "bolsevik" elvet vallja, hogy "a demokrácia ellenségeit nem illeti meg a demokrácia", és éppen "ők szeretnék meghatározni, hogy ki a demokrácia ellensége".