Fegyveres támadást követtek el egy iskolánál kedden az oroszországi Kazanyban. A támadásban nyolc ember meghalt. A támadót elfogták, ő egy 19 éves fiatal.

Lövöldözés volt az oroszországi Kazany egyik iskolájában, a Volga menti nagyváros 175-ös számú iskolában. Az előzetes adatok szerint 8 ember, hét diák és egy tanár meghalt.

Nyolc diák és egy tanár halt meg a lövöldözésbenForrás: Sputnik via AFP/Maksim Bogodvid

Rusztam Minnyihanov tatárföldi elnök sajtószolgálata legalább nyolc halálos áldozatról és 21 sebesültről számolt be. A sebesültek között 18 gyerek és három felnőtt van. Az egyik halálos áldozat egy tanár - tették hozzá.

Egy, az iskola vezetésébe tartozó forrás szerint a halálos áldozatok legtöbbje nyolcadik osztályos tanuló volt. A regionális egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kórházba szállított gyermekek közül hatan rendkívül súlyos állapotban vannak.

Egy Twitteren közzétett felvételen látható, ahogy két diák a harmadik emeleti ablakon kiugorva menekül az épületből. Egyes források szerint két diák azért halt meg, mert kiugrottak a támadó elől.

Elfogták a támadót

A korábbi híradások két támadóról számoltak be, de Lilija Galimova, a tatárföldi elnök sajtószolgálatának vezetője valótlannak nevezte az erről szóló állításokat. Elmondása szerint a támadó magányos elkövető volt, egyedül cselekedett.

A támadást egy 19 éves helyi fiatalember hajtotta végre, akit a biztonsági erők elfogtak.

Egy a Twitteren közzétett felvételen látható is, ahogy a rendőrök letartóztatják.

Az elkövetőt Ilnaz Galjavijev néven azonosították. Áprilisig egy főiskolán tanult, ahol csöndes és nyugodt diákként ismerték, tisztelettudóan viszonyult a többiekhez és a tanárokhoz - mondta az egyik ottani forrás a TASZSZ orosz hírügynökségnek. A TASZSZ szerint Galjavijevet azonban áprilisban tanulmányi problémák miatt eltanácsolták a főiskoláról.

Besétált a főbejáraton és tüzet nyitott

Az orosz nyomozóbizottság tömeges gyilkosság ügyében indított nyomozást.

A helyszínen jelenleg is zajlanak a vizsgálatok, a Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) tájékoztatása szerint az iskola környékén terrorellenes műveletet indítottak.

A támadás pillanatában több mint 700 diák tartózkodott az épületben, továbbá az iskola mintegy 70 munkatársa, köztük több mint 50 tanár.

A támadó a főbejáraton keresztül sétált be az épületbe, ahol automata fegyverből tüzet nyitott.

A helyszínen megtalált fegyver viselésére az elkövető néhány hete, április végén kapta meg az engedélyt

Elkordonozták az épületetForrás: Sputnik via AFP/Maksim Bogodvid

Az orosz hírügynökség jelentése szerint az elkövetőt pszichiátriai kivizsgálásnak vetik alá.

Egy diák korábban a TASZSZ-nak elmondta, hogy a támadást megelőzően robbanás rázta meg az épületet.

Szigorítanák a fegyvertartási engedélyek kiadását

Vlagyimir Putyin orosz elnök őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Az elnök az ügyben egyeztetett Mihail Misusztyin miniszterelnökkel, Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettessel és Jevgenyij Zinyicsev rendkívüli helyzetekért felelős miniszterrel.

A helyszínre indult Mihail Murasko egészségügyi és Szergej Kravcov oktatási miniszter a rendkívüli helyzetek minisztériumának különleges, Il-76-os típusú repülőgépével, a gép fedélzetén orvosokkal és pszichológusokkal. A támadás sebesültjeit ugyanezzel a géppel Moszkvába szállítják.

Eközben Vaszilij Piszkarjov, a parlamenti alsóház biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke bejelentette: a testületnek a fegyvertartás kérdésével foglalkozó munkacsoportja a közeljövőben összeül, a Duma pedig már foglalkozik vonatkozó kezdeményezésekkel, köztük egy olyannal, amely szigorítaná a fegyvertartási engedélyek kiadásának feltételeit.

Az ünnepi időszak után támadtak

A Russia Today cikkében emlékeztet, hogy
a támadás egy tíznapos ünnepi időszak után történt,amikor az emberek visszatértek a munkahelyükre és az iskolákba.

Tíz embert megsérült a támadásbanForrás: Sputnik via AFP/Maksim Bogodvid

Kazany Tatárföld fővárosa. Több mint 1,2 milliós népességével az ország tíz legnépesebb városa közé tartozik, és Oroszország egyik legrégibb települése. Kazany a középső-volgai régió egyik fontos kulturális, oktatási, politikai, gazdasági és sportközpontja is.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az elmúlt években rendszeresen beszámolt iskolák elleni támadási kísérletek meghiúsításáról. Az egyik legutóbbi ilyen, március végi beszámolójában az FSZB arról adott hírt, hogy őrizetbe vettek Szocsiban egy líceumi tanulót, aki a VKontaktye közösségi oldalon közölte: robbanóanyagot készül előállítani, és meg akarja támadni az osztálytársait.