Izraeli légicsapások érik Gázát a rakétatámadások után

Gáza, 2021. május 10. Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér a Gázai övezet északi részére, miután palesztin rakétákat lőttek ki izraeli célpontokra Gáza környékéről 2021. május 10-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet az Izraelhez intézett ultimátuma lejárta után indított rakétákat izraeli települések felé. Az ultimátum szerint Izraelnek ki kellett volna vonnia biztonsági egységeit este 6 óráig az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templomhegyről, és az utóbbi hetek összetűzéseinek célpontjában álló Sejk Dzsarra lakónegyedből, valamint szabadon kellett volna engednie az utóbbi napok zavargásaiban őrizetbe vett palesztinokat. MTI/AP/Hatem Moussa
Vágólapra másolva!
Izrael légicsapásokat indított a Gázai övezet fegyveres célpontjai ellen, miután rakétákat lőttek ki Jeruzsálem felé - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A gázai övezeti egészségügy-minisztérium szerint legalább húszan haltak meg az izraeli légicsapásokban, a sebesültek száma hatvanöt, az áldozatok között kilenc gyerek van.

A palesztin beékelődést irányító Hamász iszlamista szervezet korábban azt közölte, hogy egyik parancsnoka is meghalt a támadásokban.


A Hamász ultimátumának lejárta után hétfő délután rakétákat lőttek Jeruzsálem irányába. A Hamász azért kezdett rakétatámadásokat Izrael ellen, mert az Al-Aksza mecset körüli délelőtti összecsapásokban izraeli rendőrök hatoltak be a Templomhegyre, ahol az összecsapásokban megsebesült 21 rendőr és 305 palesztin, akik közül a Vörös Félhold közlése szerint 228 embert különböző kórházakba szállítottak, és heten súlyos sérülést szenvedtek.

Az Egyesült Államok elítélte az Izrael ellen a Hamász által végrehajtott rakétatámadásokat, nyugalomra és a feszültség csökkentésére szólította fel a feleket.

Heiko Maas német külügyminiszter Twitter-üzenetében felszólította a szembenálló feleket, hogy kerüljék a konfliktus kiszélesítését, és a ömérsékletre intett.

Semmi sem indokolja az izraeli polgári lakosság elleni rakétatámadásokat, amelyek nem a konfliktus megoldásához, hanem annak újabb értelmetlen kiszélesedéséhez vezetnek - mutatott rá Maas.
António Guterres ENSZ-főtitkár Izraelt szólította fel arra, hogy tanusítson "maximális önmérsékletet".
Recep Tayyip Erdogan török államfő Izraelt vádolta a konfliktusért, és a Jeruzsálemben történtek kapcsán "izraeli terrorról" beszélt.

Gáza, 2021. május 10. Izraeli célpontokra kilőtt palesztin rakéták Gáza fölött. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint hamarosan összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a jeruzsálemi helyzetet.

Izrael szerint legalább három Hamász-fegyverest megölt. "Elkezdtük a támadást a gázai katonai célpontok ellen" - mondta az újságíróknak Jonathan Conricus izraeli katonai szóvivő.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a Hamász