A gyógyszertárakban is lehet tesztelni Romániában

koronavírus teszt
A woman is tested for covid from a female healthcare worker. Travelers in cars and buses from all over Europe but mostly from Bulgaria, Romania, Czech Republic and Poland arrive at the Greek Bulgarian borders of Promahonas - Kulata, entering point in Greece for holidays and they are checked for Coronavirus. Greece lifted the travel ban since July 1 and relaunched the tourism season. Arriving tourists should carry the special Passenger Locator Form for each individual, a new required document to enter Greece for all the arriving people and the increased Covid-19 Coronavirus tests that are applied to most of the arriving cars, based on a special algorithm. Greece increased the testing capacity with the health crew of the National Public Health Organization EODY at the land borders. Greece will allow the entrance only to passengers with up to 72 hours prior to the arrival Covid-19 test with negative results in English from a certified laboratory. In August 2020 Greece is starting implementing new protective measures like local lockdown, changing the maximum number of people together and the working hours of restaurants, bars, beach bar etc against the spread of the pandemic outbreak, as people relax and avoid the guidelines. Until now Greece is counting 263 fatalities from the virus. On 23 August 2020 in Promachonas Borders, Greece (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Romániában ezentúl a közegészségügyi hatóságok által akkreditált gyógyszertárak is elvégezhetik a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas antigén gyorsteszteket - közölte kedden a bukaresti sajtó az erről szóló, előző nap kiadott miniszteri rendeletet ismertetve.
Vágólapra másolva!

A szolgáltatást felvállaló gyógyszertárak alkalmazottai tíz napon belül megkapják a szükséges kiképzést ahhoz, hogy - védőfelszerelésbe öltözve, egy megszabott órarend szerint a helyiség egy legalább négy négyzetméteres elkülönített részében - szakszerűen végezzék el az orr-, vagy garatváladék vételezését.

Romániában ezentúl a közegészségügyi hatóságok által akkreditált gyógyszertárak is elvégezhetik a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas antigén gyorsteszteket Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A gyógyszertárakat az adott településen mért fertőzési ráta függvényében látja el több-kevesebb ingyenes gyorsteszttel a minisztérium, azzal a kikötéssel, hogy azokat a patikák nem értékesíthetik.

A szakemberek szerint csalóka lehet a statisztika

A kezdeményezés célja az, hogy a - kereskedelemben már hónapok óta kapható - gyorsteszteket szakszerűen használják fel és azok eredménye bekerüljön a statisztikába. A fertőzésgyanús emberek és környezetük gyorsan és helyesen elvégzett tesztelése jelentős segítség a járvány terjedésének megfékezésében - mutatott rá Ioana Mihaila egészségügyi miniszter.

A tesztelésre vállalkozó gyógyszertáraknak ügyfeleiket is tájékoztatniuk kell arról, hogy pozitív eredmény esetén a közegészségügyi hatóság is nyilvántartásba veszi őket, márpedig ennek pedig egyenes következménye, hogy elrendeli elszigetelésüket és kontaktjaik letesztelését.

Romániában lecsengőben van a járvány harmadik hulláma,

de az egészségügyi szakemberek több ízben felhívták a figyelmet arra, hogy a hivatalos statisztikák nem tükrözik a koronavírus-fertőzöttek valós számát: a tünetmentes fertőzötteken kívül megszaporodott a "rejtőzködő" fertőzötteké is, akik - a kéthetes elkülönítést elkerülendő - nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett gyorstesztjük.