A Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett, koronavírus elleni oltóanyaga hatékony védelmet nyújt a vírus Japánban eddig kimutatott variánsai, egyebek közt a brit, dél-afrikai és indiai mutánsa ellen is - áll a Jokohamai Egyetem szerdán közzétett tanulmányában.

A kutatás során 105, a vakcina mindkét adagjával beoltott, a víruson korábban át nem esett embernél vizsgálták hét vírusvariáns elleni antitestek jelenlétét. Az eredmények szerint 90-94 százalékuknál találtak antitesteket a Covid-19 brit, dél-afrikai és brazil mutánsa, 97 százalékuknál pedig az indiai variáns ellen,  a vírus Japánban a járvány kezdetétől kimutatható variánsa ellen pedig 99 százalékuknál indult meg az antitestek termelése. 

Kimonót és a koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő nők a nagykorúsági nap alkalmából rendezett ünnepségre érkeznek a jokohamai sportcsarnokba 2021. január 11-én. Japánban a fiatalok a huszadik életévük betöltésekor válnak nagykorúváForrás: MTI/EPA/Jiji Press/-

Miközben a szigetországban a járvány negyedik hullámára készülnek, máris több, fertőzőképesebb mutánst jelentettek az újonnan regisztrált eseteknél. Japánban egyelőre csak a Pfizer/BioNTech oltóanyagát hagyták jóvá, az oltási kampány pedig egyelőre lassan halad.