Magyarország hatezer adag AstraZeneca-oltóanyagot bocsát Észak-Macedónia rendelkezésére mintegy háromezer határőr beoltására - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter északmacedón kollégájával, Bujar Osmanival közös szkopjei sajtótájékoztatóján szerdán.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a keleti vakcináknak köszönhetően Magyarország ma abban a helyzetben van, hogy másoknak is tud segíteni.

Szijjártó kiemelte: minél eredményesebb a szomszédos országok védekezése, annál nagyobb biztonságban van Magyarország is.
Különösen igaz ez Észak-Macedónia esetében, amely a balkáni migrációs útvonalon fekszik, és így egyszerre kell szembenéznie a világjárvány, illetve a migrációs nyomás kihívásaival - mutatott rá a tárcavezető.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) átadja a hatezer adag koronavírus elleni vakcinát Bujar Osmani északmacedón külügyminiszternek (k) és Oliver Spasovski belügyminiszternek a szkopjei repülőtéren 2021. május 12-én. Magyarország hatezer adagot ajánlott fel az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus elleni vakcinájából az északmacedón rendvédelmi dolgozóknakForrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Ha Észak-Macedónia nem tudja megállítani a migrációs hullámot, akkor az Európai Unió külső határain nőni fog a nyomás - tette hozzá Szijjártó Péter.