Romániában egy ezrelék alá csökkent a fertőzési ráta

románia koronavírus
Az új koronavírus elleni szérumot adja be egy egészségügyi dolgozó az első bukaresti autós oltóponton 2021. április 29-én.
Vágólapra másolva!
Romániában egy ezrelék alá csökkent szerdán a fertőzési ráta, vagyis a lakosság kevesebb mint egy ezreléke kapta el a koronavírus-fertőzést a megelőző - statisztikai szempontból már feldolgozott - kéthetes időszakban.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb fertőzési rátájú térségek - Fehér megye (1,46), Kolozs megye (1,43) vagy Bukarest (1,42) - is már a járványügyi korlátozások szempontjából küszöbértéknek számító másfél százalékos fertőzési ráta alá került.

Az új koronavírus elleni szérum beadására kialakított első bukaresti autós oltóponton egészségügyi dolgozók 2021. április 29-én Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az egyezrelékes ráta is fontos küszöb, mert ott, ahol ennél lassúbb a fertőzés terjedése, már minden diák - nemcsak a végzősök és az alsó tagozatosok - látogathatja az órákat, de ezt nem az országos átalag alapján, hanem a helyi járványügyi mutatók alapján, településenként döntik el.

A harmadik hullám tetőzése óta szerdán ötödször szerepelt a napi jelentésben ezernél kevesebb új fertőzött, de

ez az első alkalom, amikor a mutató hitelességét nem kérdőjelezi meg az, hogy hétvégi időszakot vagy a szokásnál jóval kevesebb kiértékelt tesztet tükröz.

A kezét fertőtleníti egy tanuló egy bukaresti iskolában 2021. február 8-án, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként újrakezdődött a tanítás az általános iskolákban Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) által szerdán közölt 930 új fertőzést több mint 34 500 teszt kiértékelése alapján diagnosztizálták, ami 2,7 százalékos találati arányt jelent.

Csökkent a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren is

Szerdán 6000 alá csökkent a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma, és a járvány tetőzésekor Covid-kórházzá, illetve úgynevezett Covid-támogatókórházzá minősített egészségügyi intézmények egymás után térnek vissza eredeti szakosodásukhoz,

hogy visszafogadhassák más betegségekben szenvedő pácienseiket.

Az új koronavírus elleni szérumot adja be egy egészségügyi dolgozó az első bukaresti autós oltóponton 2021. április 29-én Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Szerdán az intenzív terápiás osztályokon még 874 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg életéért küzdöttek az orvosok.

Szerdán újabb 98 halálesetet jelentettek, ez alig marad el az utóbbi két hét átlagától.