Allahu akbarral köszönt el a paptól a katolikus misén

franciaország, francia, rendőrség, fenyegetés, illusztráció
A police officer equipped with a new pedestrian camera during a police check. Cannes, France - April 19, 2021. Photograph by Eric Dervaux / Hans Lucas. Un officier de police equipe d'une nouvelle camera pieton lors d'un controle de police. Cannes, France - le 19 avril 2021. Photographie de Eric Dervaux / Hans Lucas. (Photo by Eric Dervaux / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
A francia rendőrség kommandósai rohamozták meg a lyoni Saint-Martin d'Ainay bazilikát, miután a misét celebráló papok riasztották őket egy gyanúsan viselkedő muzulmán férfi miatt.
Vágólapra másolva!

A muzulmán férfi a katolikus mise kezdetén az első sorban foglalt helyet, és saját vallása szerint hangosan imádkozott. A plébános megkérte a férfit, hogy helyezkedjen el egy távolabb eső padban, hogy a katolikus mise hívői el tudják foglalni az első padsorokat, s hogy a két hangos imádság ne zavarja egymást.

A férfi engedelmeskedett, a hátsó sorokban a muzulmán imát tovább mormolva kivárta a katolikus mise végét, azonban távozása előtt, hátizsákkal a hátán az egyik pap szemébe nézve, rezzenéstelen arccal ezt mondta: Allahu akbar.

A mise közben a helyszínre riasztott rendőrség 13 kommandósa vette őrizetbe a muzulmán férfit, akiről – a katolikus templomban tanúsított viselkedése: hangos imája és Allah dicsőítése miatt – a papok azt feltételezték, hogy iszlamista terrortámadást készült végrehajtani.

Illusztráció Forrás: AFP/Hans Lucas/Eric Dervaux

A 41 éves férfi, Khardin A. a kihallgatása során elmondta a rendőröknek, hogy ő csak imádkozni és meditálni tért be a bazilikába. A hivatalból kirendelt védőügyvédje szerint a korábbi iszlamista támadások nélkül a szóban forgó eset nem történt volna meg.

A muzulmán férfit, akit korábban 36 esetben állították bíróság elé kisebb bűncselekményekért, most két hónap börtönbüntetésre ítélték és 100 euró pénzbírsággal sújtották.

Tavaly novemberben a clermont-ferrand-i bazilikába hatolt be egy muzulmán férfi arab csuklyás köpenyt viselve azzal a céllal, hogy ott arabul muzulmán imát kántáljon. A helyszínre riasztott rendőröknek tettét azzal magyarázta, hogy nem volt más helyszín az imájához, mert a város mecsetét éppen felújították, ezért a mecset zárva volt.

Tavaly októberben pedig a Páduai Szent Antal katolikus templomot rohamozta meg több mint ötven török muzulmán, Allahu akbar kiáltások közepette a templomi padsorokat rugdosták, de a rendőrök helyszínre érkezése előtt elmenekültek.