Közel ötezer gyilkosságot követtek már el Dél-Afrikában az idén

Dél-Afrikai Köztársaság, Afrika, Johannesburg, koronavírus, COVID-19
A man walks wearing a face mask as a preventive measure against the spread of the COVID-19 Coronavirus in the Johannesburg CBD on March 20, 2020. - African countries have been among the last to be hit by the global COVID-19 coronavirus epidemic but as cases rise, many nations are now taking strict measures to block the deadly illness. (Photo by Emmanuel Croset / AFP)
Vágólapra másolva!
Csaknem ötezer gyilkosságot követtek már el Dél-Afrikában az idei év első három hónapjában dacára a koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozásoknak - ismertette Bheki Cele dél-afrikai rendőrségi miniszter pénteken az ország legfrissebb bűnügyi statisztikáját.
Vágólapra másolva!

Az adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához képest 2021-ben

8,6 százalékkal, 4976-ra emelkedett a gyilkosságok száma.

Kelet-Fokföld tartományban a növekmény kirívóan magas, 21,5 százalék volt.

A gyilkosságoktól alig maradt el a gyilkossági kísérletek száma. 2020-hoz képest 8,7 százalékkal több, vagyis 4582 gyilkossági kísérletet regisztráltak az ország hatóságai.

Maszkot viselő járókelő Johannesburgban Forrás: AFP/Emmanuel Croset

Munkahelyek százezrei szűntek meg a járvány miatt

Cele mindennek tükrében a bűnözés megfékezésére irányuló erőfeszítések fokozását követelte.

Pozitív fejleményként értékelte, hogy a tavalyi adatokhoz képest 3,9 százalékkal 9518-ra csökkent a nemi erőszak eseteinek száma. Szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy

a valós számok valószínűleg jóval meghaladják a statisztikákban ismertetett adatokat.

A csaknem 60 millió lakosú Dél-Afrikában a járvány kitörése óta 1,6 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 55 012-en haltak meg a kórban. A kontinens legerősebben sújtott tartományában tavaly márciusban országos kijárási tilalmat rendeltek el a vírus terjedésének megfékezésére. Az intézkedés pusztító következményekkel bírt az amúgy is gyengélkedő gazdaságra, munkahelyek százezrei szűntek meg.