Csütörtök éjszaka egy csellel rengeteg alagutat elpusztított Izrael a Gázai övezetben, amelyeket a Hamász iszlamistái használtak ellenük - írja a Daily Mail.

Csütörtök éjszaka izraeli hajók, vadászbombázók, harci helikopterek és a tüzérség megsemmisítő csapást mért a Hamász Gázai övezetbeli alagútrendszerére. Több mint 1000 bomba és lövedék találta el az iszlamisták alagútjait. 

Az izraeli hadsereg (IDF) nem sokkal éjfél előtt bejelentette, hogy a szárazföldön hajtanak végre támadást Gázában. Ezt a közleményt néhány órával később visszavonták, és azt állították, hogy az izraeli egységek nem lépték át a határt.

Izraeli katona az egyik alagútban 2014. július 25-énForrás: AFP/Jack Guez

A bejelentés ugyanakkor egy megtervezett csel része volt.  Az IDF ezzel csalta be a Hamász egységeit az általuk csak "metróként" emlegetett alagutakba, mert a palesztin harcosok ezekből támadják hátba a behatoló izraeli erőket. Vagyis tudták, hogy a támadás hírére a Hamász egységei az alagutakba sietnek. 

Azt egyelőre sem az IDF, sem a Hamász nem hozta nyilvánosságra, hogy hány alagutat sikerült elpusztítani - írja a Daily Mail.

Az IDF már régóta el akarta pusztítani a "metrót". A föld alatti járatrendszert a Hamász azután építette ki, hogy a szélsőséges szervezet 2007-ben átvette az irányítást a Gázai övezetben. Az alagutak a határ alatt izraeli területre is elértek, és sokszor ezekből indítottak támadásokat a zsidó katonák, illetve civilek ellen.

Palesztin harcosok az egyik alagútban 2015. március 3-ánForrás: AFP/Mahmud Hams

2014-ben az alagutak különösen hasznosak voltak az Izraellel szemben folytatott háborúban: az iszlamisták akkor is ezeken keresztül jutottak be Izraelbe, szállították a fegyvereket, és ütöttek rajta az IDF katonáin. 

A Hamász fegyveresei a bombázás előtt és alatt 190 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé. A rakétaháború hétfőn kezdődött, miután Jeruzsálemben összecsapások voltak a palesztinok és az izraeli biztonságiak között az al-Aksza mecsetnél.