Romániában jelentős eltéréseket talált az egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között - derült ki pénteken, amikor a tárca honlapján közzétették a testület jelentését.

A szakértői bizottság létrehozását Florin Citu miniszterelnök rendelte el, miután az általa leváltott Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter azt sugallta, 

a hatóságok valótlan adatokat közölnek a koronavírus halálos áldozatainak számáról. 

A leleplezés nyomán az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti vizsgálóbizottság megalakítását is kezdeményezte a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hivatalos közegészségügyi mutatók valódiságának ellenőrzésére, ezt azonban a kormánytöbbség - éppen a minisztériumban már megkezdett vizsgálatra hivatkozva - elutasította.

A vizsgálat már korábban lezárult, de Ioana Mihaila új egészségügyi miniszter eddig vonakodott a pontos számokat közzétenni. Citu csütörtöki sajtóértekezletén azonban nyilvánosan is felszólította őt a jelentés publikálására, aminek a miniszter pénteken tett eleget.

Koronavírus elleni vakcinát készítenek elő BrassóbanForrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Alex Nicodim

A bizottság jelentése szerint a speciális távközlési szolgálat (STS) által üzemeltetett, hivatalos "Corona forms" adatbázisban  március végén már hétezerrel kevesebb (24 ezer) Covid-haláleset szerepelt, mint a szaktárca által használt "alerte.ms.ro" adatbázisban (31 ezer).

A Corona formsban a megyei közegészségügyi hivatalok (DSP), a kórházak és laboratóriumok a személyi szám alapján vezetik be a pozitív Covid-tesztek alapján diagnosztizált fertőzötteket, a halálos áldozatoknál azonban a DSP láttamozása szükséges ahhoz, hogy a kórházakban vagy otthonukban meghaltak "Covid-halottként" kerüljenek az adatbázisba. Ez a hivatalos adatbázis, amelynek alapján a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) naponta összegzi a járványadatokat.

Sok kórház nem küld jelentést minden Covid-halálesetrőlForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az alerte.ms.ro adatbázisban nem szerepelnek személyi számok, ilyenként ellenőrizhetetlen is. Az egészségügyi minisztérium operatív munkaeszközként hozta létre és nem a statisztikai összegzést szolgálja, hanem a kórházak leterheltségének, erőforrás- és fogyóeszköz-szükségleteinek gyors felmérését.

A  megyei DSP-k szerint sok kórház nem küld jelentést minden Covid-halálesetről,

gyakorlatilag feleannyi halálesetet jelentenek a DSP-k felé, mint amennyit beírnak az alerte.ms.ro platformba.

Másfelől olyan kórházak is vannak, amelyek a halál okától függetlenül minden halálos áldozatot bevezetnek az alerte.ms.ro-ra. Korábban a román sajtó az eltérések egy részét azzal magyarázta, hogy egy halottat több olyan kórház is lejelentett, ahol előzőleg kezelték az utóbb meghalt koronavírusos beteget.

A bizottság jelentéséből nem derül ki, hogy a hivatalos adatbázis hitelességét megkérdőjelezi-e az, hogy az egészségügyi tárcánál működtetett adatbázisban a Covid-halottak száma csaknem 25 százalékkal magasabb. A testület viszont felhívta a figyelmet, hogy a két - különböző elvek alapján működtetett - adatbázis párhuzamos működtetése zavaros helyzetet teremt, jelentős többleterőforrásokat vesz igénybe és aláássa a hatóságok hitelét.