592-en jelöltették magukat az iráni elnökválasztáson

Iranian President Hassan Rouhani,Tehran Horizontal TEHRAN, IRAN - APRIL 20: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "IRANIAN PRESIDENCY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Iranian President Ha
Haszan Róháni biztosan távozik hivatalából
Vágólapra másolva!
Egy maratoni futás mezőnyét is kitehetnék, annyian indulnak Iránban az elnökválasztáson: 592-en jelöltették magukat - közölte az adatot szombaton, a regisztráció utolsó napjának végén a perzsa ország választási irodája.
Vágólapra másolva!

Külön érdekesség, hogy az aspiránsok között 40 nő is van. Maga a voksolás bő egy hónap múlva, június 18-án lesz a 83 millió lakosú országban, amelyben 13. alkalommal tartanak elnökválasztást.
A mezőny népes, ám valószínűleg megritkul, mivel

mindegyik jelöltet ellenőrzi Irán legfőbb jogi testülete, az Őrök Tanácsa

- amely afféle alkotmánytanács -, és a megfeleltek névsorát majd május 27-én teszi közzé.

Az alkotmány kimondja feltételként, hogy a jelöltnek iráni nemzetiségűnek, büntetlen előéletűnek, 40 és 70 év közöttinek, továbbá vezetői feladatok ellátásához kellően megfontoltnak kell lennie. Mindemellett kikötés, hogy higgyen az iszlám köztársaság alapelveiben és hivatalos vallásában.

Haszan Róháni biztosan távozik hivatalából Forrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Iranian Presidency

Iránban

a jelenlegi elnök, Haszan Róháni nem szerepel a jelöltek között,

mivel két ciklus után már nem indulhat újra a tisztségért.

A komoly jelöltek közül mindegyik keményvonalas, kivéve Mohszen Hasemi Rafszandzsánit, a négy éve elhunyt korábbi elnök, Akbar Hasemi Rafszandzsáni legnagyobb fiát, aki jelenleg a teheráni városi tanács tagjaként tevékenykedik, és egyértelműen a reformerek közé sorolják az elemzők.