Varga Csaba első magyarként mászhatja meg a Csomolungmát pótlólagos oxigén nélkül. Az expedíciót azonban hátráltathatja, hogy a Himaláján is kitört a koronavírus – írja a Ripost.

A Tisztán Magyar Everest Expedícióban az erdélyi származású Varga Csaba pótlólagos oxigén és teljesítményfokozók nélkül mássza meg a Himaláját, ő lehet az első magyar, akinek ez sikerül.

Az expedíciót azonban nehezítheti, hogy a hegyen is megjelent a koronavírus – írja brit információkra hivatkozva a RipostA katmandui kórházak 17 koronavírus-gyanús esetről kaptak jelentést, és mindegyik esetben pozitív lett a teszt.

A HimalájaForrás: AFP/Prakash Mathema

Az alaptábor orvosa elmondta, hogy egyre több mászónál tapasztalnak tüneteket, mint például a köhögést és a lázat.

Szinte az összes hegymászó köhögési rohamokkal küszködik, itt azonban más tünetekkel küzdő embereket is láthatunk. Gondoskodnunk kell arról, hogy ők elzárva maradjanak – mondta az orvos. A nepáli kormány eddig tagadja ezeket az információkat.

Egy hetet biztosan várni kell

Varga Csaba két napot pihent, mielőtt elindult volna a harmadik akklimatizációs körre, ahol 8 ezer méterig jutott. Csütörtökön ért vissza az alaptáborba.

Úgy érzem, az akklimatizációm így már teljes, és mindent megtettem azért, hogy valós eséllyel vágjak neki a csúcstámadásnak – mondta a hegymászó.

A csapat vezetője elmondta, hogy Varga Csaba eddig remekül teljesít, a csapat másik két neves hegymászójával jól tartja a lépést, ráadásul társ nélkül csinálta végig az akklimatizációs kört.

Legkorábban 1 hét múlva indulhat el a csúcs felé, addig rossz lesz az időjárás.

Varga Csaba videót is küldött a hegyről, amit Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár osztott meg a közösségi oldalán.