Összeomlott egy emelvény a Jeruzsálem melletti Givat Zeév egyik zsinagógájában vasárnap. Rengetegen megsérültek, köztük többen súlyosan - jelentette a 11-es közszolgálati TV vasárnap este. Később kiderült, hogy legalább ketten nem élték túl a katasztrófát.

Legalább ketten meghaltak, és nagyon sokan megsérültek, amikor összeomlott alattuk az állványzat, amelyen férfiak álltak Givat Zeév újonnan felépített és még nem teljesen befejezett, a Karlini haszidokat szolgáló zsinagógájában.

Két mentőhelikoptert, 25 sürgősségi mentőt és 65 mentőautót küldtek a helyszínre.

A sérülteket jeruzsálemi kórházakba szállították. A zsinagóga tele volt a Savuót ünnep kezdetének közös imádkozásán, az emelvényen az ultraortodox közösség több száz fiatalja állt.

A helyszínen készült felvételeken is látszik, hogy az épültet még nem fejezték be. Nem fogadhattak volna még embereket, nem volt engedélyük.

A sürgősségi orvosok 167 sérültről számoltak be, közülük öt állapota súlyos, tíz közepes, 152 ember csak könnyebben sérült meg. 

A rendőrségi szóvivő elmondta, hogy 650 ember tartózkodott a zsinagógában.

A helyi önkormányzat, a rendőrség és a tűzoltóság is egyaránt elhárította a felelősséget, mert az épületet annak ellenére nyitották meg a napokban, hogy lett volna rá engedélyük - írja  a Haartez.