Még mindig nem engedhető meg - a koronavírus ellen teljesen beoltott embereknek sem -, hogy Ausztráliából külföldre utazzanak, annak ellenére, hogy a járványtól sújtott idegenforgalmi iparág már nagyon szeretné a nemzetközi határok megnyitását - jelentette ki Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kedden a sajtónak nyilatkozva.

Értem, hogy mindenki szeretné vissza a járvány előtti időket, de az a helyzet, hogy az idei járvány még súlyosabb, mint a tavalyi. Csak akkor lehet majd lazítani a határzáron - még a beoltottak számára is -, ha ez biztonságos lesz - szögezte le az ausztrál kormányfő. 

Scott Morrison, ausztrál miniszterelnök.Forrás: MTI/AAP/Lukas Coch

Ausztrália e pillanatban úgy tervezi, hogy határait a külföldiek előtt csak 2022 közepén nyitja meg, pedig a szövetségi költségvetés helyzete a múlt héten felcsillantotta azt a reményt, hogy az ország mind a 26 millió lakosát már az idei év végéig be lehet oltani. A légitársaságok, az idegenforgalmi irodák és a külföldi diákokat is fogadó egyetemek - amelyek szenvednek az utazási tilalom miatt -, emiatt is sürgetik a kormányt, hogy gyorsítsa fel a nemzetközi nyitást.

Az új koronavírus elleni oltásra várnak emberek a Melbourne-i Kongresszusi és Kiállítási Központ előtt 2021. május 3-án.Forrás: MTI/AAP/James Ross

Képtelenség mindörökre távol tartani az országtól a koronavírust, szükségszerűen megbetegszünk tőle, de nem kell kórházba kerülnünk miatta. Lehet, hogy néhány ember belehal, de sokkal kevesebben, mint az influenzába - jelentette ki Jayne Hrdlicka, a Virgin Australia légitársaság vezetője, akit a helyi média idézett kedden.

Scott Morrison érzéketlennek nevezte a nyilatkozatát.Az ausztrál orvosszövetség (AMA) szerint csak óvatosan szabad megnyitni a határokat, és az országban sokszorosára kell növelni a szállodai karantén lehetőségét, sőt, külön karanténszállásokat kell kialakítani, ahol a nagy fertőzöttségi rátájú országokból érkezőket elhelyezhetik. Az egészségügyi ellátórendszer, különösen a közkórházak, túlterheltek, és nem eléggé felszereltek ahhoz, hogy kibírják, ha hirtelen súlyosbodna a járvány - jelentette ki Omar Khorshid, az AMA elnöke.

Koronavírus-tesztelésre váró autósok sorakoznak egy mobil tesztállomás előtt a Sydney szomszédságában fekvő Auburnben 2021. január 2-ánForrás: MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts

Canberra tavaly március 20-án lezárta a határait még az Ausztráliában állandó lakhatási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok előtt is, hogy drasztikusan megfékezze a járvány terjedését, amely soha nem volt súlyos sok más országhoz képest. Eddig valamivel kevesebb mint harmincezer fertőzéses eset történt, és 910-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. Eddig 3,1 millió vakcinaadagot adtak be Ausztráliában.