A teljesen beoltott ausztrálok sem utazhatnak még külföldre

Ausztrália, koronavírus, oltás,
Az új koronavírus elleni oltásra várnak emberek a Melbourne-i Kongresszusi és Kiállítási Központ előtt 2021. május 3-án.
Vágólapra másolva!
Még mindig nem engedhető meg - a koronavírus ellen teljesen beoltott embereknek sem -, hogy Ausztráliából külföldre utazzanak, annak ellenére, hogy a járványtól sújtott idegenforgalmi iparág már nagyon szeretné a nemzetközi határok megnyitását - jelentette ki Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kedden a sajtónak nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

- szögezte le az ausztrál kormányfő.

Scott Morrison, ausztrál miniszterelnök. Forrás: MTI/AAP/Lukas Coch

Ausztrália e pillanatban úgy tervezi, hogy határait a külföldiek előtt csak 2022 közepén nyitja meg,

pedig a szövetségi költségvetés helyzete a múlt héten felcsillantotta azt a reményt, hogy az ország mind a 26 millió lakosát már az idei év végéig be lehet oltani. A légitársaságok, az idegenforgalmi irodák és a külföldi diákokat is fogadó egyetemek - amelyek szenvednek az utazási tilalom miatt -, emiatt is sürgetik a kormányt, hogy gyorsítsa fel a nemzetközi nyitást.

Az új koronavírus elleni oltásra várnak emberek a Melbourne-i Kongresszusi és Kiállítási Központ előtt 2021. május 3-án. Forrás: MTI/AAP/James Ross

- jelentette ki Jayne Hrdlicka, a Virgin Australia légitársaság vezetője, akit a helyi média idézett kedden.

Scott Morrison érzéketlennek nevezte a nyilatkozatát.

Az ausztrál orvosszövetség (AMA) szerint csak óvatosan szabad megnyitni a határokat, és az országban sokszorosára kell növelni a szállodai karantén lehetőségét, sőt, külön karanténszállásokat kell kialakítani, ahol a nagy fertőzöttségi rátájú országokból érkezőket elhelyezhetik.

- jelentette ki Omar Khorshid, az AMA elnöke.

Koronavírus-tesztelésre váró autósok sorakoznak egy mobil tesztállomás előtt a Sydney szomszédságában fekvő Auburnben 2021. január 2-án Forrás: MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts

Canberra tavaly március 20-án lezárta a határait még az Ausztráliában állandó lakhatási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok előtt is, hogy drasztikusan megfékezze a járvány terjedését, amely soha nem volt súlyos sok más országhoz képest.

Eddig valamivel kevesebb mint harmincezer fertőzéses eset történt, és 910-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Eddig 3,1 millió vakcinaadagot adtak be Ausztráliában.