A török hadsereg alakulatai megölték a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet Szíriáért felelős főparancsnokát Irakban - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn az állami televízióban közvetített beszédében.

A török elnök szerint a Sofi Nurettin harci néven ismert kurd parancsnokot felelősség terheli 13 török túsznak a halálában. Törökország április végén indított újabb katonai offenzívát az észak-iraki hegyekben megbúvó PKK fegyveresei ellen.

Bár a Kurdisztáni Munkáspárt főhadiszállása az Irak északkeleti részén fekvő Kandil-hegységben van, a szervezet Délkelet-Törökországban tevékeny, ahol 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd kisebbség függetlenségéért. A török hadsereg az elmúlt két évben rendszeresen hajtott végre hasonló műveleteket az iraki határ túloldalán Bagdad és a félautonóm iraki Kurdisztán tiltakozása ellenére.

Recep Tayyip ErdoganForrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Emin Sansar

Terrorszervezet

A PKK-t Törökországon túl az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tartja.
A török biztonsági erők és a PKK közötti több évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.

13 halott

Ankara azt állítja, hogy a PKK harcosai az év elején a török biztonsági erők 13 tagját ejtették túszul, akiket aztán a határvidéken kivégeztek. A holttesteket február elején találták meg szintén egy katonai művelet során. A PKK ezzel szemben azt állítja, hogy ezek az emberek a török légierő bombázása közben vesztették életüket.