Szerdán nyitnak az iskolák Bukarestben

Románia, koronavírus
A kézfertőtlenítő működését mutatja meg egy védőmaszkos tanulónak egy egészségügyi dolgozó a bukaresti George Enescu zeneiskolában.
Vágólapra másolva!
Néhány nappal hamarabb - nem jövő héttől, hanem már szerdától - visszatérhetnek a koronavírus-járvány miatt online oktatásra kényszerült felső tagozatos és gimnazista diákok Bukarestben az iskolapadokba, miután az oktatási és egészségügyi miniszter módosította a jelenléti oktatáshoz történő visszatérés szabályait.
Vágólapra másolva!

Sorin Cimpeanu oktatási miniszter már másodszor kezdeményezte a hatályos járványügyi intézkedések megváltoztatását annak érdekében, hogy a bukaresti - több mint negyedmilliós - diákság minél nagyobb arányban és minél több ideig vehessen részt személyesen az órákon.

Sorin Cimpeanu, román oktatási miniszter Forrás: Sorin Cimpeanu Facebook oldala

Március végén azért kötötték a vesztegzár elrendeléséhez - az addigi hatezrelékes lakosságarányos fertőzési ráta helyett - a "vörös forgatókönyv" bevezetését, hogy ne kelljen a bukaresti iskolákat az alsó tagozatos kisdiákok és a végzősök számára is bezárni, miután egyértelművé vált, hogy a román főváros is átlépi a hatezrelékes küszöböt.

Az épületbe vezeti a tanulókat egy tanítónő egy bukaresti iskola udvaráról 2021. február 8-án, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként újrakezdődött a tanítás az általános iskolákban Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Most, hogy országszerte rohamosan csökken az utóbbi két hétben diagnosztizált új fertőzések lakossághoz viszonyított aránya, a hárommillió romániai iskolás mintegy 90 százaléka visszatérhetett már a padokba, de a főváros több mint 115 ezer felsős és gimnazista tanulója még nem.

Eddig hetente egyszer (a pénteki adatok szerint) döntöttek az iskolák besorolásának megváltoztatásáról.

Az új rendelet, amely hétfő este jelent meg a hivatalos közlönyben, lehetővé teszi, hogy a küszöb alá került településeken már másnap megnyissák az iskolákat az 5-7. és 9-11. osztályos tanulók előtt is (az 1-4. és a záróvizsgákra készülő 8. és 12. osztályok a "sárga forgatókönyv" szerint is látogathatták az órákat).

A kézfertőtlenítő működését mutatja meg egy védőmaszkos tanulónak egy egészségügyi dolgozó a bukaresti George Enescu zeneiskolában Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A szabályokat csak azért módosították, hogy Bukarestben, ahol csak hétfőn került az egyezrelékes küszöb alá a fertőzési ráta, ne kelljen a következő hétfőig várni a teljes iskolanyitással.

Hétfőtől az iskolaudvaron már nem kötelező a védőmaszk viselése, amennyiben a lépcsőzetes órakezdéssel a tanintézmények meg tudják oldani, hogy ne keletkezzék zsúfoltság.

Bukarestben viszont a helyi járványügyi operatív törzs döntése értelmében az iskolák ötvenméteres körzetében - a gyerekekre várakozó felnőttek számára - kültéren is kötelező a védőmaszk viselése.

Ezer alá csökkent a napi fertőzések mozgóátlaga

Országos szinten kedden ezer alá csökkent az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések utóbbi kéthetes mozgóátlaga.

A stratégiai kommunikációs törzs napi jelentéseiben egy hete egyszer sem haladta meg az ezret a napi esetszám, a keddi összegzésben szereplő 681 új eset pedig 30 százalékkal elmarad az utóbbi két hét - immár szintén ezer alá, 976-ra csökkent - átlagától.

Tavaly július 30-a óta nem fordult elő a húszmilliós Romániában, hogy nem érte el az ezret a napi fertőzésszám mozgóátlaga.

A járvány tavaly őszi második hulláma idején napi 8500 megbetegedés számított átlagosnak, a járvány harmadik hullámának március végi tetőzésekor pedig átlagosan napi 5600 új fertőzést azonosítottak.

A fertőzések ütemének erőteljes lassulását némi késéssel követte a halálos áldozatok átlagos számának kisebb mértékű (az április végi 160-ról napi 85-re történő) visszaesése. Hasonló mértékben, az április közepén regisztrált csúcs óta felére csökkent az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma: a keddi jelentés szerint 716 súlyos beteg életéért küzdenek az orvosok a Covid-kórházakban.

Romániában 1 millió 73 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és több mint 29 600 fertőzött halt meg a járvány kezdete óta.